Verdachte drugsuithalers Vlissingen blijven voorlopig in de cel

De vijf mannen die in april opgepakt werden bij een bedrijf in Vlissingen-Oost omdat ze 450 kilo coke zouden hebben willen ophalen, blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten. De zogenaamde uithalers komen uit uit Amsterdam (28), Den Haag (23), Oosterhout, (39) Weesp (25) en Zwolle (26).
Politieactie in Vlissingen-Oost
Vijf mannen werden op 9 april aangehouden in Vlissingen-Oost © HV Zeeland
De politie kreeg in de nacht van 9 april melding van een bedrijfsinbraak aan de Denemarkenweg. Zowel de politie als de douane kwamen ter plaatse en zagen dat er was ingebroken en dat een aantal mannen wegvluchtten. Bij de zoekactie die volgde, werden een politiehelikopter en een politiehond ingezet. Ook loste de politie een waarschuwingsschot.

Tassen vol coke

De vijf mannen die werden gearresteerd, worden ervan verdacht dat ze op zoek waren naar cocaïne in het havengebied. In de bedrijfsloods stonden tassen klaar die waren gevuld met in totaal 450 kilo cocaïne. Ook werden autokrikken, een slijpschijf, hoofdlampen, een schroevendraaier en handschoenen bij de mannen aangetroffen.
Tot vorig jaar kregen drugsuithalers een boete of gebiedsverbod als ze zonder drugs op een haventerrein werden betrapt. Sinds januari van dit jaar geldt een nieuwe uithalerswet waarmee verdachten strenger aangepakt kunnen worden.
Uit de zitting van vandaag bleek dat verschillende onderzoeken nog lopen waardoor de mannen voorlopig nog niet berecht kunnen worden. Eind september moet bij een nieuwe tussentijdse zitting duidelijk worden wanneer dat wel het geval is.