Vlissinger in hoger beroep wel veroordeeld voor doodslag Kasteelstraat

Een 20-jarige man uit Vlissingen is vandaag door het hof in Den Bosch veroordeeld voor het doodsteken van een 28-jarige man. Hij krijgt 21 maanden jeugddetentie. Eerder was de man door de rechtbank in Middelburg vrijgesproken van doodslag en alleen veroordeeld voor zware mishandeling. De steekpartij vond plaats tijdens de kerstdagen van 2018 in de Kasteelstraat in Vlissingen.
Steekpartij Kasteelstraat Vlissingen
Tijdens een dodelijke steekpartij in de Kasteelstraat Vlissingen kwam een man van 28 om het leven © Omroep Zeeland
Twee weken geleden eiste de advocaat-generaal voor het gerechtshof in Den Bosch zeventien maanden jeugddetentie en het direct plaatsen in een inrichting voor jeugdigen.

Zwaardere straf

Het gerechtshof kwam tot een zwaardere celstraf, omdat het 'niet twijfelt aan de juistheid en de betrouwbaarheid van de bewijsmiddelen' en de verdachte daarom veroordeelt wegens doodslag, anders dan de rechtbank eerder in Middelburg. Tevens bepaalde het hof dat de zogenaamde PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen) voorwaardelijk is.
Dat betekent dat de maatregel pas wordt uitgevoerd als de Vlissinger binnen een proeftijd van twee jaar een strafbaar feit pleegt of andere voorwaarden schendt. Die voorwaarden zijn bijvoorbeeld het niet meewerken aan huisbezoeken of zich niet melden bij de reclassering.

Twee jaar geen alcohol of drugs

Daarnaast moet de man zich nog aan andere voorwaarden houden. Hij mag tijdens zijn proeftijd geen alcohol of drugs gebruiken en hij moet zich laten behandelen.
De man werd ook veroordeeld tot het terugbetalen van meer dan 25.000 euro aan onder andere de vader van het slachtoffer, die PTSS opliep door de dood van zijn zoon.

Wat gebeurde er tijdens de kerstdagen in 2018?

In de nacht van eerste op tweede kerstdag in 2018 wordt een 28-jarige man uit Vlissingen neergestoken in een woning in de Kasteelstraat. De woning is van een 24-jarige vrouw. Behalve de vrouw zijn die nacht ook de toen 17-jarige Vlissinger en een 26-jarige Goesenaar aanwezig.
De avond begint gezellig. Alle vier de aanwezigen gebruiken drank en drugs. De stemming slaat om als de Goesenaar en de vrouw ruzie krijgen, waarbij de vrouw een mes trekt. Het latere slachtoffer sust de ruzie. De vrouw krijgt daarna ruzie met de toen 17-jarige jongen. En ook daar springt het latere slachtoffer tussen. Vervolgens zou de jongen het mes hebben afgepakt van de vrouw en de 28-jarige man in zijn buik hebben gestoken.
Hevig bloedend met een grote buikwond loopt het slachtoffer het huis uit en schreeuwt om hulp. Eenmaal buiten zou de jongen hem nog vier keer tegen het hoofd hebben geschopt. Vervolgens rent hij weg. Het slachtoffer wordt zwaargewond op straat gevonden en overlijdt diezelfde nacht in het ziekenhuis van Goes.
De nu 20-jarige jongen houdt vol onschuldig te zijn. Wel geeft hij toe dat hij boos was op het slachtoffer en dat er 'vuisten zijn gevallen'. Volgens zijn verklaring heeft hij geen mes gezien, laat staan vast gehad. Hij weet niet hoe het kan dat zijn bloed op het mes zat.
Wegens gebrek aan bewijs zijn de man uit Goes en de vrouw uit Vlissingen eerder vrijgesproken.