Vlissingse watertaxi begint met schipper, maar straks zonder

Vlissingen is een nieuwe toeristische attractie rijker. Vanaf zaterdag vaart er iedere dag tussen het treinstation en het centrum een watertaxi. Passagiers zijn het komende anderhalf jaar proefpersoon, want op den duur gaat deze taxi varen zonder schipper.
Veerdienst heen en weer begint (nu nog met bestuurder)
Dat duurt alleen nog even vertelt Erik Kiljan van Heen en Weer BV, die de dienst gaat exploiteren. "Volgens de draaiboeken moet volgend jaar augustus de eerste proefvaart zonder stuurman plaatsvinden." Tot die tijd wordt er volop getest en passagiers overgebracht.
De watertaxi gaat iedere dag varen tussen 10.00 en 22.00 uur tot en met 31 oktober. Op de boot is plek voor twaalf passagiers, waarvan de helft kan zitten. Een enkele reis vanaf het station naar de steiger aan het einde van de Dokhaven kost vijf euro en kan met pin of contant betaald worden.

'Eigenlijk hetzelfde als in een vliegtuig'

Nu wordt er nog met een stuurman gevaren, maar dat gaat dus veranderen. Kiljan is benieuwd hoe passagiers daarop gaan reageren. "Dat is onderdeel van de test. Maar ik vergelijk het altijd met een vliegtuig: een piloot zit ook met z'n handen over elkaar gevouwen, terwijl het vliegtuig zelf vliegt." De boot komt dan ook vol te hangen met camera's en sensoren om alles in de gaten te houden.
Het project is volgens Kiljan uniek. Zeker omdat er zoveel partijen aan meedoen, zoals de TU Delft en de HZ. Er zijn wel enkele projecten die aan het testen zijn, maar nog nergens vaart een passagiersboot helemaal zelfstandig.
Het zelfvarende bootje moet een begin zijn van een veel groter traject. Uiteindelijk moet het dusdanig ontwikkelen dat het ook op grote schepen gebruikt kan worden. Denk daarbij aan automatisch afmeren van een schip en het ontwijken van objecten.
Heen en Weer
Vanaf zaterdag kunnen passagiers mee met de nieuwe veerdienst © Omroep Zeeland