Orgelklanken moeten kleine broertje van Oostkerk-orgel terughalen naar Middelburg

Stichting De Rijckere-orgel 1776 probeert al sinds 2020 een bijzonder orgel naar Middelburg te halen, dat nu in Limburg staat. Maar hoe klinkt dat orgel eigenlijk? Die vraag wordt beantwoord door een nieuwe CD, waarop het orgel bespeeld wordt door organist Léon Berben. Met de CD wil de stichting geld ophalen voor de verhuizing van het orgel.
Het orgel in Beek
Het orgel, op dit moment nog, in Beek © Omroep Zeeland
Het De Rijckere-orgel uit 1776 is een van de twee orgels van orgelbouwfamilie De Rijckere uit Kortrijk, die bewaard zijn gebleven. Het grotere orgel staat al in Middelburg, in de Oostkerk. "Als dit kleine, maar fijne orgel ook naar Middelburg gaat is dat heel bijzonder", vindt Berben. "Het is echt iets unieks voor de stad."

Helemaal gek van het orgel

De opnames voor de CD waren een bijzondere ervaring voor Berben: "Ik ken het orgel al sinds mijn jeugdjaren en was er gelijk helemaal gek van. Het heeft heel veel klankmogelijkheden, je kan er allerlei klankvariaties uit toveren. Omdat ik het orgel vrij goed ken, was het leuk om te kijken: wat kan ik er allemaal mee doen? Hoe kan ik de mooiste klanken eruit halen?"
Beluister hier een fragment van de CD
Het orgel is eigenlijk ook een beetje Zeeuws. "Het was oorspronkelijk gebouwd voor Axel", legt Berben uit. "Het is mooi als het terug naar Zeeland gaat. In Limburg wordt het niet meer echt gebruikt, dus dat is jammer. In Middelburg zal het weer actiever gebruikt worden voor concerten."
Als het eenmaal zover is, moet het orgel wel iets opgeknapt worden. "De staat is eigenlijk niet slecht, maar eigenlijk moet 'ie eens goed schoongemaakt worden, het mechaniek moet bijgesteld worden. De windvoorziening moet ook gerepareerd en gereconstrueerd worden, dus er moet wel het nodige gebeuren."
De CD is te koop via de website van de stichting, derijckereorgel.nl.