Strandbal en zonnebrand in ruil voor je mening: gemeente Sluis houdt strandpraatjes

De gemeente Sluis houdt een steekproef op verschillende stranden om te weten te komen wat de bezoeker van dat betreffende strand vindt. Met een kleine partytent, strandballen en zonnebrand rijden ze langs de kust van Zeeuws-Vlaanderen om op het strand een praatje te maken met bezoekers. Alle input wordt gebruikt voor de evaluatie van het huidige strandbeleid en het opstellen van het nieuwe beleid.
Strandpraat 1
Beleidsadviseur toerisme, Reinder de Jong, bij de strandpraat tent in Cadzand-Bad © Omroep Zeeland
Het eerste strand dat wordt bezocht door de gemeente is Cadzand-Bad. Vier ambtenaren staan in zomerkleding met flyers en goodies bij de strandopgang. "Goedemorgen, we zijn van de gemeente Sluis en we willen graag weten wat onze bezoekers van het strand vinden", begint beleidsadviseur toerisme, Reinder de Jong. Na twee uur te hebben gesproken met mensen heeft hij een goed beeld. "Op drukke dagen zijn de vuilnisbakken soms overvol dus die zien de mensen graag tussendoor geleegd worden, maar over het algemeen zijn het vooral positieve reacties."

Haaientanden en schelpen

Hugo de Vries uit Zevenhuizen heeft ook weinig te klagen: "Ik heb gelezen dat hier nogal wat haaientanden en mooie schelpen te vinden zijn en mijn kleinzoon is daar helemaal weg van. Normaal zit ik op Schouwen-Duiveland en daar zijn duidelijk wat minder schelpen. Daarnaast zien de badhokjes er goed onderhouden uit. Beter dan elders, dus wat dat betreft denk ik dat dit een prima strand is om te verblijven."

Meer strandwachten

Alle ondervraagden krijgen een strandbal of zonnebrand mee als bedankje. Zo ook Jolie Hogeman uit België die toch wel een tip heeft. "Ik zie weinig reddingsbrigade en strandwachten. Dat zou van mij wel mogen voor de veiligheid van de kinderen", zegt ze. Een stukje verderop ligt Fransien Kuiken te zonnen uit Hooge Meeren. Zij komt hier regelmatig. "Ik vind het altijd heel fijn om hier te komen. Het is niet heel druk en het is opgeruimd. We genieten hier volop, wat ons betreft valt er weinig te verbeteren."
Strandpraat 2
Reinder de Jong van de gemeente Sluis maakt een strandpraatje met bezoeker Hugo de Vries. © Omroep Zeeland
De ambtenaren gaan vier locaties af: Breskens, Groede, Nieuwvliet en Cadzand-Bad. Mochten liefhebbers van het strand ze niet tegenkomen, maar wel iets willen inbrengen dan kan dat via de website van de gemeente onder het kopje 'Strandpraat'. Daar kunnen zij een enquête invullen. Als er behoefte is aan een faciliteit die geld kost dan zal de gemeenteraad eind dit jaar besluiten of hier budget voor beschikbaar is.