Vuurtoren Noorderhoofd weer open voor publiek

Vuurtoren Het Noorderhoofd in Westkapelle is vanaf zondag weer te bezoeken. Hoewel er scheuren in de vloer zitten, kunnen kleine groepen toch naar boven. Sinds februari was de vuurtoren gesloten voor bezoekers.
Westkapelle Vuurtoren Noorderhoofd
Vuurtoren Noorderhoofd bij Westkapelle © Leo Riteco
Het was niet duidelijk waar de scheuren precies zaten en hoe ver ze doorliepen. Daarom is de vuurtoren de afgelopen tijd in opdracht van Rijkswaterstaat onderzocht door Royal Haskoning. Het ingenieursbureau stelde de scheuren in de vloer vast, maar zegt dat de vuurtoren onder voorwaarden wel weer opgesteld kan worden.

Kleine groepen

Voorlopig mogen er maximaal vijf bezoekers per keer naar boven onder begeleiding van een vrijwilliger van Polderhuis Westkapelle. Andere voorwaarden blijven ook van kracht, zoals dat de vuurtoren gesloten blijft als het stormt. De vuurtoren is te bezoeken op woensdagen en zondagen tussen 13.00 en 16.00 uur.
De vuurtoren is in 1876 gebouwd en vormt samen met de hoge vuurtoren van Westkapelle een lichtenlijn. Het markante bouwwerk was oorspronkelijk roodbruin. In 1939 werd een camouflageschildering aangebracht op de toren in verband met de dreigende Tweede Wereldoorlog. De oorspronkelijke roodbruine kleur kwam pas na de oorlog weer terug. Om de herkenbaarheid bij daglicht te vergroten is in 1959 een witte band toegevoegd.
Het onderzoek aan de vuurtoren gaat door om erachter te komen wat er verder nog aan vervanging toe is. Eind van het jaar verwacht Rijkswaterstaat het plan voor aanpak af te hebben om de vuurtoren een opknapbeurt te geven.