Hoop glasvezel Zeeuws-Vlaanderen nog niet vervlogen, bedrijf doet nog ultieme poging

Inwoners van kleine kernen en het buitengebied van Zeeuws-Vlaanderen krijgen langer de tijd om zich aan te melden voor sneller internet via glasvezel. Het bedrijf achter de aansluiting, GlasDraad Zeeuws-Vlaanderen, heeft de inschrijftermijn verlengd tot 1 oktober. Het bedrijf doet dit in de hoop om alsnog de ondergrens van 40 procent te halen. Bij de oorspronkelijke deadline begin deze week werd die nog niet gehaald.
Glasdraad Zeeuws-Vlaanderen
Aangemelde adressen kregen een oranje vlaggetje, om andere huishoudens over te halen © Omroep Zeeland
"Glasvezel voor de gehele regio Zeeuws-Vlaanderen blijft ons doel", laat het bedrijf in een verklaring weten. De afgelopen maanden voerde het bedrijf een actieve campagne in de regio om huishoudens over te halen zich aan te melden voor een aansluiting. Aangemelde huishoudens kregen een oranje-witte vlag om in de voortuin te zetten. In de hoop dat dit anderen over zou halen ook voor glasvezel van het bedrijf te kiezen.
Huishoudens in de kernen betalen 200 euro voor een aansluiting en adressen in het buitengebied betalen tot 2.300 euro. Dat bedrag moet pas worden betaald als de aanleg eind dit jaar start.
Als 40 procent van de huishoudens zich voor begin deze week zou aanmelden werd gestart met de aanleg. Maar de teller bleef steken op 31 procent. Toen liet Martijn Betlem, manager van GlasDraad Zeeuws-Vlaanderen al weten dat er nog niks beklonken was en dat dit nog niet het definitieve einde van het project hoefde te betekenen. Toen lagen er nog drie scenario's op tafel: het project schrappen, het toch gedeeltelijk uitvoeren of de inschrijftermijn verlengen.
Glasdraad Zeeuws-Vlaanderen
Aangemelde adressen kregen een oranje vlaggetje, om andere huishoudens over te halen © Omroep Zeeland
Er is voor het laatste scenario gekozen. Betlem ziet namelijk nog mogelijkheden, omdat er gebieden zijn waar de ondergrens wel is gehaald, zoals in het buitengebied. "Daar is de 40% ondergrens gehaald. De meeste dorpen, inclusief de adressen buiten de dorpen met een tv-kabel aansluiting, halen gemiddeld 35%. In Sluis, Cadzand-Bad, Sluiskil en Heikant ligt de deelname onder de 20% waardoor we in totaal op 31% uitkomen."
Door de inschrijftermijn te verlengen en een actievere informatiecampagne te gaan voeren, is het bedrijf ervan overtuigd dat het glasvezel-project alsnog door kan gaan. Daarnaast is de ondergrens verlaagd. Als de teller blijft steken op 35 procent wordt ook al overgegaan tot aanleg. Als er van uit Sluiskil, Sluis, Heikant en Cadzand-Bad te weinig interesse komt, wordt overwogen de aanleg te starten zonder deze plaatsen.
Dat de animo in deze vier plaatsen achterblijft, kan er mee te maken hebben dat Delta hier zonder kosten glasvezel gaat aanleggen. Het project van GlasDraad Zeeuws-Vlaanderen wordt ondersteund door de drie Zeeuws Vlaamse gemeenten, de provincie en het waterschap. Zij willen dat het buitengebied ook toegang kan hebben tot sneller internet.