Tweede kerncentrale of prijs verlagen, wisselende meningen over miljoenenopbrengst kerncentrale

Wisselende reacties uit de Zeeuwse politiek en samenleving op de enorme opbrengst van vier miljoen euro die de kerncentrale in Borssele dagelijks heeft. Een recordhoogte veroorzaakt door de hoge elektriciteitsprijs. Mensen op straat willen dat de overheid iets doet om de pijn van die hoge prijs te verzachten.
Kerncentrale in Borssele
Kerncentrale in Borssele © ANP
De kerncentrale draait tien keer meer omzet dan tien jaar geleden, oftewel 1,5 miljard euro per jaar. EPZ, het bedrijf dat de kerncentrale exploiteert, zou graag zien dat de enorme winst wordt gebruikt voor de bouw van nieuwe kerncentrales in Zeeland. Maar willen de Zeeuwen en de politiek dat ook?

'Prijs energie verlagen'

"Wat er meer verdiend wordt, moet naar de klanten natuurlijk", is een bezoeker bij de supermarkt in Goes van mening. Een andere bezoeker is het daarmee eens. "De prijs verlagen van de energie voor de huishoudens, maar ook voor de bedrijven."
Er wordt niet alleen gedacht aan een soort compensatie voor Zeeuwse huishoudens. Ook een tweede kerncentrale wordt op straat regelmatig genoemd als goede bestemming voor het 'EPZ-geld'. "Voorheen was ik niet zo voor kernenergie, maar de CO2-uitstoot moet verminderd worden. En we moeten minder afhankelijk worden van het buitenland, dus denk ik dat het toch een goed idee is om een nieuwe kerncentrale erbij te zetten."

Groene energie

Een mevrouw die net aan komt lopen bij de supermarkt vindt dat de extra miljoenen ook in energie gestoken moeten worden. Maar dan wel in groene stroom. "Ik wil dat het wordt geïnvesteerd in nieuwe vormen van energie. En niet in een oud systeem waarvan we al weten dat we het afval niet op een veilige manier kwijt kunnen."
Wisselende meningen over miljoenenopbrengst kerncentrale
Wisselende meningen over miljoenenopbrengst kerncentrale © ANP
Ook in de Zeeuwse politiek zal de komende tijd nog volop gesproken worden over de winsten die EPZ maakt. Die gaan namelijk naar de aandeelhouders van de kerncentrale en dat zijn voor 70 procent PZEM (met daarin de provincie en de Zeeuwse gemeenten) en voor 30 procent energiebedrijf RWE. EPZ krijgt alleen de kosten vergoed. Wat er met de enorme opbrengst moet gebeuren, is dus voor een groot deel een politieke keuze.

Energie-armoede

"Het is altijd nog zo geweest dat als de dividenduitkering van PZEM richting de aandeelhouders gaat, dat dit besteed wordt in het gebied waar de aandeelhouders zich bevinden", reageert provinciebestuurder Dick van der Velde van de VVD. Hij denkt dan ook dat ook deze keer het geld uiteindelijk bij de inwoners terecht kan komen.
Maaike Walraven, statenlid van GroenLinks, heeft wel een idee hoe. "Wij denken dat dat geld met name besteed kan worden aan mensen die op dit moment lijden onder de zogenaamde energie-armoede en hun energie niet meer kunnen betalen."
Ik vind het ongepast om zo vrolijk te zijn over de hoge energieprijzen die het resultaat zijn van een afschuwelijke oorlog.
Inez Flameling, Statenlid van de PvdA
Statenlid van het CDA Jeffrey Oudeman is net als EPZ zelf een voorstander van een nieuwe kerncentrale in Zeeland. Maar om dat geld te besteden aan de bouw van een nieuwe centrale ziet hij niet meteen zitten. "We vinden niet dat we als provincie daarin moeten gaan investeren. Dat is een verantwoordelijkheid van het Rijk. Het Rijk moet dan ook komen met beleid om te komen tot nieuwe kerncentrales."
Statenlid Inez Flameling van de PvdA is in eerste instantie nog niet zo enthousiast over de extra inkomsten. "Ik vind het ongepast om zo vrolijk te zijn over de hoge energieprijzen die het resultaat zijn van een afschuwelijke oorlog. Ten tweede vind ik dat de EPZ geen voorschot moet gaan nemen op de besteding van dit geld. Zij gaan er niet over; dit geld is van de Zeeuwse samenleving."