De paarden van Marinus lopen los in Colijnsplaat en daar is niet iedereen blij mee

De mensen op het strand kijken op. "Paarden?" Mandy en Norbert stappen samen met hun baas Marinus van Damme het zand op. Hij heeft ze vandaag aan het touw, omdat het druk is, maar normaal lopen de paarden los. Op het strand en in het dorp. En daar is niet iedereen blij mee.
De paarden van Marinus lopen los in Colijnsplaat en daar is niet iedereen blij mee
De mensen die vandaag op het strand liggen, zijn wel blij. Camera's worden gepakt, kinderen komen dichterbij. Terwijl Norbert baddert, wrijft Marinus de voeten van Mandy in met zand, om ze schoon te maken. Daarna stappen ze samen kalm de Oosterschelde in. "Ze heeft niet zo'n zin vandaag", zegt Van Damme. Mandy houdt het snel voor gezien. Het gras op de zeedijk is vanmiddag even aantrekkelijker.
Boven stopt een echtpaar op de fiets. "Ik vind het onverantwoordelijk", zegt de man. "Wat als zo'n paard over iemand heen loopt over het strand? Wat als er iemand gewond raakt?" Zijn vrouw vult aan: "Het mág niet. En dat weet hij. Maar hij blijft het gewoon doen."
Marinus van Damme met zijn paard Mandy op het strand van Colijnsplaat
Marinus van Damme met zijn paard Mandy op het strand van Colijnsplaat © Omroep Zeeland
Van Damme loopt al een jaar of zes met zijn paarden door het dorp. Gewoon los. Hij haalt ze op uit hun weitje aan De Ringweg, doet ze een halster om en gaat met ze op stap. De paarden lopen en hij fietst mee. Dwars door de Voorstraat, langs de winkels en de terrassen, richting de dijk. Mandy en Norbert krijgen onderweg knuffels van voorbijgangers, soms vraagt iemand of hij mee mag rijden op de rug van een paard. En dat mag altijd.
Meestal gaan ze naar het strandje, waar Mandy en Norbert het water in gaan en daarna lekker door het zand kunnen rollen om hun vacht te drogen. "Een hele dag in de wei staan, is natuurlijk niet leuk", zegt Van Damme. "Vaak zitten we hier op een bankje te kletsen en staan de paarden daar. Gewoon los ja. En als ze het beu zijn, gaan we naar huis. Als Norbert het wil, dan gaan we. Hij bepaalt."
Marinus van Damme laat zijn paarden uit in Colijnsplaat
Marinus van Damme laat zijn paarden uit in Colijnsplaat © Omroep Zeeland
Nooit zijn Mandy en Norbert er vandoor gegaan, nooit is er iemand onderweg geschopt of gebeten. "Mandy kan wel chagrijnig zijn", lacht Van Damme. "Als je in haar wei komt als vreemde, dan bestormt ze je. Maar hier in het dorp is ze rustig. En gebeurt er niks. Ze volgen mij gewoon. Het is een kwestie van vertrouwen. Daarom zijn ze ook niet bang. Als ik iets durf, durven zij het ook."

Aanlijnen

Een poosje terug kreeg Van Damme een brief van de gemeente Noord-Beveland. Dat boa's hebben gezien dat hij zijn paarden los laat lopen, dat ze hem hebben aangesproken, maar dat hij het blijft doen. En met het dringende verzoek om zijn paarden aan te lijnen als ze op de openbare weg lopen. "Het blijven immers dieren die impulsief kunnen reageren op prikkels uit de omgeving."
De gemeente Noord-Beveland laat weten dat iedereen op een veilige manier van de openbare weg gebruik moet kunnen maken. "De reden dat wij de heer Van Damme verzocht hebben zijn paarden aan te lijnen als hij zich met hen op de openbare weg begeeft, is vanwege de verkeersveiligheid."

Gevaarlijker om ze vast te houden

Maar Van Damme piekert er niet over om Mandy en Norbert aan te lijnen. "Het is juist veel gevaarlijker om ze vast te houden. Als ze dan schrikken, gaan ze de lucht in. Dan steigeren ze. Nu doen ze een paar stapjes en zijn ze weer rustig. De tien mensen in het dorp die het niks vinden, bellen de politie of de gemeente, nooit zeggen ze iets tegen mij rechtstreeks, maar de andere mensen laten niets van zich horen bij de gemeente. Die vinden het mooi."
Paarden horen vrij te zijn, vindt hij. "Ik heb ze ook wel eens voor de koets, zonder bit. Als ik 'rechts' zeg, gaan ze naar rechts. En trouwens: als een paard er echt vandoor wil, heb je echt niets aan een lijn. Dan gáán ze gewoon."

Wat zegt de wet?

Nergens staat zwart op wit dat paarden aangelijnd moeten worden op straat. Wel staat in de wet dat het 'een ieder' verboden is 'zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd'. Ruiters (en paarden) moeten zo veel mogelijk rechts houden.
Maar het is dus niet verboden om je paard los te laten lopen op straat.