Blijf maar aan de Zeeuwse costa, Zeeland heeft net zo veel zonuren als Barcelona

Laat die overvolle luchthavens maar voor wat het is, want we hebben in Zeeland net zo veel zonuren als in Barcelona. Volgens cijfers van Weer.nl scheen de zon de eerste helft van het jaar tussen de 1.550 en de 1.600 uur. En dát is een nieuw record.
Graan of tarweveld met ondergaande zon
Zeeland heeft meer zonuren dan Barcelona © Rhemond Bukkens
Het oude zonurenrecord in onze provincie werd gehaald in 2020 en stond op 1.492 zonuren. Het zijn dit jaar vooral de lente- en zomermaanden die abnormaal zonnig zijn. In Vlissingen scheen het zonnetje in de lentemaanden en de eerste twee zomermaanden zelfs meer dan in Barcelona. In de Spaanse kuststad schijnt de zon daar van maart tot en met juli gemiddeld 1.255 uur. Vlissingen zal op ruim honderd zonuren meer uitkomen, verwacht Weer.nl.

Zonuren zullen blijven toenemen

Landelijk scheen de zon al ruim driehonderd uur meer dan gemiddeld. "De kans op dit soort extreem zonnige jaren wordt steeds groter. In tien jaar tijd is het gemiddeld aantal zonuren in ons land al met ruim 8 procent gestegen", beschrijft Jelmer van der Graaff, meteoroloog bij Weer.nl.
De verwachting is dat het aantal zonuren zal blijven toenemen. Dat heeft ook een keerzijde: de kans op droogte wordt dan ook steeds groter.