Samenvoegen van kinderopvang en basisschool moet 's-Heer Arendskerke leefbaar houden

Basisschool Schengehof in 's-Heer Arendskerke maakt plaats voor een nieuw integraal kindcentrum (ikc). Het gebouw dat al zo'n vijftig jaar bestaat, is verouderd en niet duurzaam. Inwoners van het dorp reageren positief op het ontwerp van het nieuwe pand dat recent is gepresenteerd. Ouders hoeven ook niet meer naar de Boogstraat voor kinderopvang want dat komt samen met de school in het nieuwe gebouw.
Samenvoegen van kinderopvang en basisschool moet 's-Heer Arendskerke leefbaar houden
Het nieuwe ontwerp is gebaseerd op een oude boerderij die ooit op die plek stond. Het gebouw krijgt twee verdiepingen.
"Het is heel luxe en groot. Er is een grote overkapping waar je onder kunt schuilen als het regent, het schoolplein wordt groter en je hebt meer ruimte in de klassen", vertelt de 8-jarige Farah. Ook inwoner Roald Jansen is te spreken over de plannen: "Het heeft een groen dak wat het pand erg duurzaam maakt. Ik denk dat dit een mooie verbetering is voor het dorp."

Zorgen over verkeersveiligheid

Er is weinig kritiek op de komst van het kindcentrum en de sloop van het oude pand, maar Jules Bitter maakt zich wel zorgen over de verkeersveiligheid. "Een veilige schoolzone ontbreekt nog. Er wordt hier door de smalle straten behoorlijk hard gereden", zegt hij. "Als er dan toch een nieuw gebouw komt, zet dan ook meteen wat borden neer zodat de kinderen in veilige omstandigheden naar school kunnen."
Oude Schengehof 's-Heer Arendskerke
Oude Schengehof 's-Heer Arendskerke © Omroep Zeeland
Volgens de wethouder vergroot zo'n duurzaam kindcentrum de leefbaarheid van het dorp en zou zo'n centrum eigenlijk in alle kleine dorpskernen van Zeeland passen. "We willen dat eigenlijk uitrollen over heel de gemeente", legt wethouder André van der Reest van de gemeente Goes uit.

'Natuurlijke' vervanging

Dat wil niet zeggen dat elke kern binnen een paar jaar z'n eigen ikc heeft. "Het zijn kostbare voorzieningen. Dus op het moment dat het schoolgebouw technisch verouderd is, maken we van dat natuurlijke moment gebruik om te kijken of we daar een ikc kunnen realiseren", aldus de wethouder.
Naar verwachting zullen de kinderen in 's-Heer Arendskerke begin schooljaar 2024/2025 in hun nieuwe school kunnen. Tot die tijd krijgen de kinderen les in een ander gebouw in het dorp.