Partij Van Haga wil Provinciale Staten in: tunnel tolvrij en zeegroente blijven snijden op Tholen

Belang van Nederland (BVNL), de politieke partij van Wybren van Haga, doet volgend jaar een gooi naar zetels in Provinciale Staten van Zeeland. BVNL wil ervoor zorgen dat de Westerscheldetunnel zo snel mogelijk tolvrij wordt en vindt dat het eventueel verbod op het snijden van zeekraal en lamsoren 'gekkigheid' is.
Westerscheldetunnel
Een tolvrije Westerscheldetunnel, speerpunt voor BVNL © ANP
BVNL werd vorig jaar augustus opgericht door Wybren van Haga, die in 2019 uit de VVD werd gezet. Hij sloot zich daarop bij Forum voor Democratie aan, en kreeg bij de Tweede Kamer verkiezingen bijna net zoveel voorkeursstemmen als lijsttrekker Thierry Baudet. Ongemak over de manier waarop Forum met sommige zaken omging leidde ertoe dat hij uit de partij stapte en BVNL oprichtte. In de provincies kreeg hij aansluiting met vier andere ex-Forum leden. Bij de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar behaalde BVNL in 14 gemeenten zetels.

Tolvrije tunnel

Van Haga zegt dat hij in Zeeland het gezonde verstand wil laten terugkeren. Zo vindt hij dat wanneer er miljarden aan de stikstofcrisis en het klimaat worden uitgegeven, er makkelijk een paar honderd miljoen vrijgemaakt kan worden voor het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel.
PFAS laboratorium
Zeekraal snijden moet gewoon kunnen, zegt BVNL © Omroep Zeeland
Ook vindt hij het gekkigheid dat er op Tholen geen zeekraal en lamsoor meer gesneden mag worden, vanwege de vogelstand. "Natuur en tradties kunnen gewoon samengaan, zonder dat één daarvan hoeft te verdwijnen", betoogt Van Haga, "BVNL ziet dat boeren en jagers juist de hoeders van de natuur zijn."

Kandidaten zijn er al, maar nog niet bekend

Van Haga zegt dat BVNL al veel leden in Zeeland heeft en dat er ook al kandidaten zijn voor de zetels in Zeeland, maar wie dat zijn wil hij nog niet kwijt: "Alle kopstukken krijgen hun eigen moment."
Dat er al een grote versplintering is in de Provinciale Staten van Zeeland is wat Van Haga betreft geen probleem, ook niet als zijn partij met één of twee zetels in de Statenzaal komt: "Ik zie dat op rechts blokken gevormd worden op verschillende dossiers, dat kan in Zeeland ook." Van Haga zet in op vier of vijf zetels na de verkiezingen volgend jaar.