Alpaca's zitten zonder gras: 'Dat is echt een probleem'

De droogte is niet alleen voor boeren vervelend. Ook alpaca's hebben er last van. Normaal grazen ze urenlang in de wei, maar omdat het gras geel is, is hun voedsel weg.
Het gras is geel in de alpacaweide
Mara Houmes-Vlaander vangt bij Alpaca Rescue Nederland in Aagtekerke ruim vijftig alpaca's op. Ze luidt de noodklok: "Er is op dit moment niet veel gras meer te eten voor ze. Dat komt door het regentekort. De weides zijn geel geworden. Dat is echt een probleem."
Alpaca's hebben gras nodig
Alpaca's hebben gras nodig © Omroep Zeeland
Alpaca's eten vooral gras en hooi en ze drinken water: "Het gras is dus een essentieel onderdeel van hun dieet en voedingsbehoefte. Op het moment dat het gras er niet meer is, moeten we dat aanvullen met hooi." Er was een voorraad hooi, maar door de droogte raakt die voorraad nu al op.

Nieuw hooi

Er moet dus nieuw hooi gekocht worden: "Dat hooi steekt heel nauw. Het moet de juiste samenstelling qua kruiden hebben. Niet te veel eiwitten, niet te veel suikers. Zo zorgen we dat ze gezond blijven."
Mara Houmes-Vlaander
Mara Houmes-Vlaander © Omroep Zeeland
De dieren zijn dan ook geen makkelijke eters: "Ze zijn qua hooi best kieskeurig. Ze willen graag fijn hooi." En dat fijne hooi komt uit Duitsland. Om de aanschaf daarvan te bekostigen, heeft Mara een crowdfundingsactie opgezet: "Om mensen te vragen iets bij te dragen om zo het geld bij elkaar te krijgen. In totaal is er 820 euro nodig." Als het hooi is gekocht, is er weer een voorraad hooi tot half september.
Alpaca
De alpaca's moeten het doen met een gele weide © Omroep Zeeland