Rignald en Joop kunnen niet zonder de energietoeslag: 'Ik betaal 75 euro meer per maand'

De stijging van de energierekening baart veel Zeeuwen zorgen, zoals Joop Harms en Rignald Tremes uit Terneuzen. De één moet leven van zijn AOW en de ander van een bijstandsuitkering. Wie een laag inkomen heeft kan energietoeslag aanvragen bij de gemeente. Die beoordeelt dan of ze daar recht op hebben. In Terneuzen zijn hier tijdelijk extra mensen voor aangesteld.
Energietoeslag voor minima, zoals Rignald, meer dan welkom
Veel mensen wachten met angst en beven het moment af dat de nieuwe energierekening op de deurmat valt. Door de hoge energieprijzen kan die rekening veel hoger uitvallen dan de afgelopen periode.

'Meer geld voor eten'

Joop Harms weet al wat hij gaat betalen. Harms, een 72-jarige inwoner van de Terneuzense binnenstad, leeft van zijn AOW. Gas verbruikt hij niet, maar de elektriciteitsrekening en de factuur voor het water samen zijn gestegen van 140 naar 215 euro.
"Ik betaal nu 75 euro meer", zegt Harms. "Met die toeslag zou ik elke maand 100 euro meer hebben om aan eten te besteden. Dan zou ik na aftrek van vaste lasten 410 euro overhouden."
Joop Harms uit Terneuzen betaalt 75 euro meer aan water en energie
Joop Harms uit Terneuzen betaalt 75 euro meer aan water en energie © Omroep Zeeland
De gemeente Terneuzen verwacht in totaal zo'n 2.000 aanvragen voor de energietoeslag. De aanvragen worden per huishouden gedaan. Op een totaal van 26.000 huishoudens in de stad betekent het dat 7,7 procent daarvan energietoeslag heeft aangevraagd.

Extra personeel

Er zijn tijdelijk extra mensen ingehuurd om het werk aan te kunnen. Volgens Jurgen Vervaet, wethouder Paricipatiewet in Terneuzen, hebben 1260 bijstandsgerechtigden de energietoeslag de afgelopen weken al ontvangen. De overige 700 verwachte aanvragen zijn ingewikkelder en kosten extra werk.

Nog even geduld

"De anderen moeten echt nog een paar weken geduld hebben, hoewel aan hen ook al wat uitbetalingen zijn gedaan. Maar het vraagt heel veel handwerk", zegt Vervaet.

Wie krijgt wat?

Mensen die energietoeslag aanvragen mogen in Zeeland niet meer verdienen dan 120 procent van de bijstandsnorm. Voor een alleenstaande is dat 1.244,54 euro exclusief vakantiegeld. Alleen de gemeente Middelburg gaat uit van 130 procent van de bijstandsnorm. De gemeentes ontvangen het geld voor de toeslag uit Den Haag.
Tot en met 31 december 2022 kan de aanvraag worden ingediend. De energietoeslag is een vorm van bijzondere bijstand die niet van invloed is op andere uitkeringen.

Verschillen per gemeente

In Terneuzen kunnen mensen eenmalig maximaal 1300 euro ontvangen. In de meeste andere gemeentes is dat nog maar 800 euro. Orionis Walcheren die de aanvragen voor Veere, Vlissingen en Middelburg regelt schrijft daarover op de site:
"De drie Walcherse gemeenten moeten nog een besluit nemen over het betalen van de aanvulling van het hogere bedrag. Zodra daar meer over bekend is, kunt u dat op deze website lezen."
Ook GR De Bevelanden, uitvoerend orgaan voor de vijf Bevelandse gemeenten, gaat vooralsnog uit van een bedrag van 800 euro. De gemeenten moeten formeel nog besluiten dat bedrag te verhogen.
Ook op de websites van Tholen, Schouwen-Duiveland en Hulst wordt nog een bedrag van 800 euro genoemd. Op de site van Sluis is wel te lezen dat de toeslag wordt verhoogd tot 1300 euro.
Stadhuis Terneuzen
De gemeente Terneuzen heeft extra mensen ingezet om de aanvragen te beoordelen © Marcel Oele
Rignald Tremes, die in de Terneuzense binnenstad woont, kan niet wachten tot het geld van de energietoeslag binnen is. Hij werkte ooit bij de plantsoenendienst, maar leeft nu van een bijstandsuitkering. "Ik heb de aanvraag voor de energietoeslag een maand geleden gedaan. Ik heb het geld echt nodig, want ik zit al vijf jaar thuis. Als je een baan hebt kun je alles, anders niet", zegt hij.