Twijfels in Vlissingen over besluit Rescue, burgemeester om uitleg gevraagd

De fractievoorzitters in de gemeenteraad van Vlissingen overlegden vanmiddag met burgmeester Bas van den Tillaar waarom hij het evenement Rescue Vlissingen op 17 augustus wil verbieden. Van den Tillaar liet gisteren weten dat hij de aanvraag voor een vergunning van Rescue niet in behandeling neemt vanwege vragen over de veiligheid. Het overleg met de fractievoorzitters vanmiddag bracht geen verandering in zijn besluit.
Rescue Vlissingen in 2018
Rescue Vlissingen in 2018 © ANP
Volgens Van den Tillaar was de vorige editie in 2018 met zo'n 45.000 bezoekers te druk. Hij vindt dat er voor de editie van dit jaar nog veel onduidelijk is over de 'medische planvorming', het beheersen van grote menigten (crowd control) en er ontbreken evenementtekeningen.
De gemeenteraad beslist niet over vergunningen, dat doet de burgemeester. Toch wilde de gemeenteraad met Van den Tillaar in gesprek. Zo vroegen de raadsleden zich af welke informatie ontbrak en of er toch geen mogelijkheid was om Rescue Vlissingen alsnog door te laten gaan.
Welke onduidelijkheden leefden er bij raadsleden?
Volgens raadslid Pim Kraan van Perspectief op Vlissingen (POV) bestaan er te veel onduidelijkheden en tegenstrijdigheden tussen wat de organisatie van Rescue zegt en wat de burgemeester in de media heeft verklaard. Forum voor Democratie (FvD)-raadslid Angela Werner heeft aan burgemeester en wethouders gevraagd welke informatie ontbreekt.
Pim Kraan (POV): "Rescue zegt dat het alle benodigde stukken bij de gemeente heeft ingeleverd. Dat hoeft niet te betekenen dat dit voldoende is. Maar op basis van de ingeleverde stukken die wij hebben ingezien concluderen wij dat B&W er niet alles aan heeft gedaan om het evenement door te laten gaan.
Om een voorbeeld te geven: er wordt gezegd dat de Leeuwentrap, tussen de boulevard en de Badhuisstraat, zich slecht leent om een grote menigten snel te evacueren omdat de trap te steil is. Maar dat is al vijftig jaar zo en dat was zeker zo vier jaar geleden toen Rescue voor het laatst werd georganiseerd. Als er sindsdien niets is veranderd, vinden wij dat nu geen reden om de vergunning te weigeren."
Werner (FvD) vindt dat er alles aan gedaan moet worden om Rescue Vlissingen alsnog door te laten gaan. Ze vindt dat "het grootste hulpverleningsevenement voor jong en oud bijdraagt aan het enthousiasmeren van toekomstige studenten en werknemers in de hulpverlening. Dit evenement hoort thuis in Vlissingen".
Vanmiddag om 16.30 uur overlegde het presidium (fractievoorzitters) van de gemeenteraad van Vlissingen met de burgemeester over diens beslissing. Het presidium kwam bijeen op verzoek van de oppositie. Volgens raadslid Ruud Kleefman van Perspectief Op Vlissingen (POV) heeft de burgemeester tijdens het overleg uitgebreid uitgelegd hoe het proces verlopen is.

'Dit had door moeten gaan'

Kleefman vat het overleg na afloop als volgt samen: "Eind van het liedje was eigenlijk: er ontbreken te veel stukken, waardoor de gemeente de vergunningsaanvraag niet kon toetsen. Dus er is geen negatief of positief advies, er is niet eens een advies geweest." Kleefman is teleurgesteld en vindt dat de gemeente in het proces een meer proactieve houding had kunnen aannemen.
De gemeente had ook anderhalf jaar geleden al contact met de organisatie kunnen opnemen om het vergunningsproces in goede banen te laten lopen, zegt Kleefman. "Maar dan hoor je: 'Wij organiseren dit niet, wij toetsen dit alleen maar.'" Zonde, zegt hij. "Dit is zo'n belangrijk evenement voor de stad. Dit had door moeten gaan."
Dit is een bericht van WFM96.