Antwerpse grond mag naar Waterzande, maar alleen onder strenge voorwaarden

De ruim 1,5 miljoen ton grond die vanuit de Antwerpse haven wordt gebaggerd, mag naar het nieuw te bouwen stranddorp Waterzande bij Perkpolder vervoerd worden. Die uitspraak heeft de Raad van State deze week gedaan. Wel zijn er strenge voorwaarden aan het gebruik van de grond verbonden; zo moet iedere bootvracht die naar Waterzande gaat, de komende tijd bemonsterd en geanalyseerd worden.
Waterzande
De plek waar de eerste huizen bij het Veerplein in Perkpolder moeten komen © Omroep Zeeland
Stichting Schone Polder wilde de aanvoer van de grond, waarvan de eerste vracht per 1 augustus zou moeten komen, tegenhouden. De stichting denkt dat er vervuiling in zit en dat de grond te zout is waardoor de bestaande bodem aangetast wordt.
Projectontwikkelaar Waterzande spreekt het eerste met klem tegen. Woordvoerder Wim van den Abbeele wijst keer op keer naar certificaten die bij de grond horen, en die volgens hem aantonen dat de grond goed is. Het zout uit de grond wordt via drainage afgevoerd naar de Westerschelde.

Verzoek om aanvoer van grond voorlopig te verbieden

Schone Polder heeft aan de gemeente Hulst gevraagd om de komst van de grond tegen te houden, maar die zag daar geen reden toe. Omdat het bezwaar tegen die beslissing nog loopt, en de grond volgende week al aangevoerd gaat worden, werd aan de Raad van State gevraagd om de aanvoer voorlopig te verbieden.
Westelijke Perkpolder
Westelijke Perkpolder waar de grond uit Antwerpen komt te liggen © Omroep Zeeland
Dat gaat de Raad van State te ver. In de uitspraak valt te lezen dat de rechter vindt dat de keuringen van de grond die tot nu toe gedaan zijn, geen reden geven om de komst te verbieden. Maar, zegt de rechter, aan de andere kant is niet met zekerheid te zeggen dat alle grond die wordt aangevoerd schoon genoeg is, en daarom komen er extra voorwaarden.

Alle ladingen bemonsteren en analyseren

Zo moet iedere scheepslading met grond die wordt gebruikt voor het ophogen van de Westelijke Perkpolder, onderworpen worden aan monitoring door een deskundige. Dat betekent dat van alle ladingen monsters moeten worden genomen en geanalyseerd. De resultaten moeten gedeeld worden met de gemeente Hulst en de Stichting Schone Polder. Duidelijk moet zijn waar de partij grond vandaan komt en waar die gestort wordt. Wanneer Hulst een beslissing heeft genomen op een ingediend bezwaar van de stichting, mogen de controles teruggebracht worden tot steekproeven per partij van 10.000 ton.
Zodra blijkt dat aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, moet Hulst de aanvoer onmiddellijk stoppen en wanneer de aangevoerde grond niet schoon genoeg is, moet die weer afgevoerd worden. De voorwaarden voor de aanvoer gelden overigens zolang Hulst nog geen beslissing op het bezwaar heeft genomen. Die beslissing wordt eind augustus verwacht, schrijft een woordvoerder van de gemeente.
Impressie Waterzande
Zo gaat Waterzande eruit zien © LiPS