Organisatie Rescue Vlissingen: definitief geen editie dit jaar, toekomst op losse schroeven

De organisatie van Rescue Vlissingen trekt voor dit jaar definitief de stekker uit het evenement. Het grootste hulpverleningsevenement van Nederland mag van burgemeester Van den Tillaar niet doorgaan, omdat Rescue niet aan de vergunningseisen zou voldoen. De mensen achter het evenement zijn het daar nog altijd niet mee eens: "De uiteindelijke reden waarom de vergunning niet wordt verleend blijft voor de organisatie een groot vraagteken."
Drukte op de boulevard tijdens Rescue 2018
Drukte op de boulevard tijdens Rescue 2018 © ANP
In een persbericht schrijft de organisatie: "De organisatie van Rescue Vlissingen heeft vanmorgen samen met haar advocaat, in een overleg met de burgemeester, een uiterste poging gedaan om het evenement op woensdag 17 augustus te kunnen laten plaatsvinden. Dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Hiermee moet Rescue Vlissingen het besluit nemen het evenement voor deze editie af te zeggen. De organisatie beseft zich temeer dat dit voor de deelnemers, vrijwilligers, de bezoekers en de ondernemers van Vlissingen een grote teleurstelling zal zijn."

Mogelijke volgende editie misschien niet in Vlissingen

Hoe de toekomst van het evenement eruit gaat zien, kan woordvoerder Dennis Castel nog niet zeggen. "We moeten kijken of het nog kan plaatsvinden, dat hangt ook af van onze achterban, onze vrijwilligers. Mocht er in de toekomst nog een editie georganiseerd worden, dan is dat misschien op een andere plek in Zeeland. Of Vlissingen daar bij hoort, dat weten we op dit moment nog niet."
Organisatie Rescue Vlissingen: Voor mogelijke volgende editie kijken we ook buiten Vlissingen
Eerder deze week besloot burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen dat het evenement niet door mocht gaan, omdat niet aan de eisen van een vergunningsaanvraag kon worden voldaan. Volgens Van den Tillaar was de vorige editie in 2018 met zo'n 45.000 bezoekers te druk. Hij vond dat er voor de editie van dit jaar nog veel onduidelijk was over de 'medische planvorming', het beheersen van grote menigten (crowd control) en er ontbraken evenementtekeningen.
Castel zegt dat de organisatie van Rescue Vlissingen vorige week woensdag te horen heeft gekregen dat er een negatief advies werd uitgebracht over het doorgaan van het evenement. "Toen is nog geprobeerd in gesprek met elkaar te gaan, maar dat was helaas niet mogelijk."
Luister hier het hele gesprek met Dennis Castel terug.
Dit jaar geen Rescue in Vlissingen
Rescue Vlissingen is het grootste hulpverleningsevenement van Nederland en wordt normaal gesproken eens in de twee jaar georganiseerd. Door corona moest het evenement noodgedwongen een aantal jaren overslaan. In 2018 deden 180 organisaties uit zes landen mee en hielpen 1.200 vrijwilligers.
Rescue Vlissingen is bedoeld om het grote publiek kennis te laten maken met hulpverlening. Waar normaal deuren dicht blijven, krijgt het publiek op deze dag een volledige inkijk door demonstraties die worden gehouden te land, ter zee en in de lucht.

Ingewikkelde vergunning

Maarten Janssens was van 2011 tot en met 2016 voorzitter van Rescue Vlissingen. Hij geeft aan dat het verkrijgen van een vergunning voor het hulpverleningsevenement altijd al een uitdaging was. "Ook in mijn tijd als voorzitter was dit al een ingewikkelde vergunning. Wat het complex maakt is dat Rescue wordt gehouden in een groot gebied, met veel mensen en met verschillende demonstraties. Wij waren daar altijd goed over in gesprek met mensen van de gemeente en de Veiligheidsregio. Ook dan waren we het weleens een tijdje niet eens, maar er kwam altijd wel een oplossing."
Bodem Veiligheidscentrum vervuild PFAS
Oud-voorzitter Maarten Janssens van Rescue Vlissingen © Omroep Zeeland
Die samenwerking is volgens Janssens essentieel om een goed evenement neer te zetten. "Je moet in gesprek blijven en niet in de loopgraven gaan zitten. Anders wordt er een artikel bijgehaald en een brief geschreven. Rescue is een organisatie met weinig geld en uitsluitend vrijwilligers. Hele kundige mensen, die er ontzettend veel tijd in steken, maar het is mensenwerk. Dingen zijn niet zwart of wit. Het is ook prettig als je als organisatie ondersteund wordt. Als tegen je wordt gezegd: let daar nog eens extra op, of heb je hier aan gedacht. In mijn tijd als voorzitter had ik daar hele goede ervaringen mee."