Alle fysieke toeristenpunten verdwenen uit Vlissingen

De Zeeuwse Bibliotheek (ZB) in Vlissingen stopt per direct met het faciliteren van het Toeristisch Informatiepunt in de bibliotheek. De financiering vanuit de gemeente stopte eind oktober vorig jaar al, maar de bibliotheek ging daarna zelf door met de informatievoorziening.
Drukke zomer in Vlissingen
Drukke zomer in Vlissingen © Anne-Marie van Iersel, Vlissingen
De ZB laat weten het te betreuren dat het Toeristisch Informatiepunt moet stoppen, maar omdat de investering vanuit de gemeente eind vorig jaar is gestopt wordt het financieel te krap voor de bibliotheek om zelfstandig het toeristenpunt open te houden. Daarmee is het laatste punt waar toeristen fysiek terecht kunnen verdwenen uit Vlissingen.
Op meerdere plekken in Vlissingen, waaronder ook in de ZB, zijn nog wel papieren boekjes over de stad te krijgen. De bibliotheek laat weten dat zij niemand met vragen over de stad weigeren, maar ze kunnen niet meer het volledige pakket, waaronder papieren gidsen, aanbieden vanwege de kosten en het personeelstekort.

Online omgeving

De pilot begon in 2019 toen de gemeente Vlissingen de samenwerking met VVV Zeeland stop werd gezet en de gemeente zelf verantwoordelijk werd voor het toeristisch gastheerschap. De proef in de bibliotheek zou eigenlijk maar tot eind 2020 duren, maar werd door corona verlegd tot en met eind oktober vorig jaar. Een fysiek informatiepunt voor toeristen past volgens Vlissingen niet in de Toeristische Visie, maar zou zich moeten verplaatsen naar een onlineomgeving. Tijdens de pilot hebben de medewerkers van de bibliotheek zich verdiept in hun stad en hebben ze meerdere taalcursussen gevolgd.