Geen brandende hooibalen en snelwegblokkades door Zeeuwse boeren, dit is waarom

Waar de woede over de stikstofplannen van het kabinet op andere plekken in het land leidt tot bedreiging, brandstichting en het dumpen van hooi, mest en asbest op de weg, zijn de Zeeuwse boeren bezig op het land. Waarom blijven ze hier zo rustig? Volgens boer Johan Janse uit Domburg heeft alles met de tijd van het jaar te maken. Maar ook de provincie en de Zeeuwse volksaard spelen een rol.
Zeeuwse boeren protesteren momenteel niet: 'Er moet geoogst worden'
"We hebben het te druk met de oogst", legt Janse uit. Eerder deed hij wél mee met de boerenprotesten, maar nu moet de tarwe van het land. "Anders hebben de mensen straks geen brood", lacht hij.
Hij heeft een dubbel gevoel bij de grimmige toon van de protesten. "Aan de ene kant begrijp ik de frustratie van de boeren en daarom snap ik wel dat ze over de schreef gaan, maar ik keur het niet goed dat het op die manier gaat."

'De provincie snapt dat de plannen van het kabinet niet haalbaar zijn'

Daar sluit ook de ZLTO, die de belangen behartigt van boeren in onder meer Zeeland en Brabant, zich bij aan. Volgens Joris Baecke van de ZLTO komt de Zeeuwse gemoedelijkheid ook voor een groot deel door de manier waarop de provincie het stikstofprobleem oppakt. "Die snapt dat de huidige plannen van het kabinet niet haalbaar zijn en gaat daarover met ons als boeren in gesprek."
ZLTO: 'Ook veel woede bij Zeeuwse boeren'
Hij is dan ook zeer lovend over de Zeeuwse aanpak. "Het zou andere provinciebesturen sieren als ze het ook zo zouden aanpakken." Tegelijkertijd wil hij wel benadrukken dat - alle Zeeuwse gemoedelijkheid ten spijt - de onrust ook onder de boeren in onze provincie erg groot is. "Ook hier zit veel woede en leven veel zorgen. En dat begrijpen wij heel goed. De manier waarop we dat uiten is dan misschien Zeeuws, maar wij vinden ook dat die plannen van het kabinet van tafel moeten."

Volgende week ook Zeeuwse boerenacties

Daarom staan er ook in Zeeland volgende week nieuwe acties gepland. Maar je hoeft hier volgens boer Janse geen brandende hooibalen te verwachten. "Zelfs geen smeulende. En ook geen dichte A58. Wij proberen het publieksvriendelijk te doen, want de gewone man is eigenlijk ook de dupe van het beleid van deze regering."