Ongevraagd advies: vervang de voedselbank door een gezonde voedselpas

Stuur huishoudens met een laag inkomen niet naar de voedselbank, maar geef ze een betaalpas waarmee ze bij lokale winkels gezond eten kunnen kopen. Dat ongevraagde advies krijgen de drie Walcherse gemeenten van de Sociale Cliëntenraad Walcheren.
Gezond eten kopen, boodschappen, weekmarkt
Met de pas zouden mensen met lage inkomens gezond eten kunnen kopen © ANP
Op zo'n pas wordt iedere week een bedrag van 20 euro (voor alleenstaanden) tot 50 euro (voor twee ouders met twee kinderen) gestort. Na afloop van de aankoop worden de bonnetjes gecheckt: gezond eten wordt goedgekeurd, andere producten worden niet vergoed.

Minder schaamte dan bij de voedselbank

In Rotterdam mochten honderd huishoudens met lage inkomens de pas al twaalf weken lang uitproberen. Volgens de Sociale Cliëntenraad Walcheren zijn de eerste onderzoeksresultaten van Universiteit Wageningen over de proef meer dan positief.
De Rotterdammers ervaren met de pas minder schaamte, omdat ze in de supermarkt niet herkenbaar zijn als hulpvrager, iets wat bij de voedselbank wel het geval is. Ook hebben ze meer keuzevrijheid in waar, wanneer en welke boodschappen ze doen.
Daarnaast voelen ze zich op een positieve manier gestimuleerd om gezonder te gaan eten, krijgen ze door het extra boodschappenbudget minder stress en meer financiële ruimte.
Toch is er ook een negatieve kant. Het inleveren van de bonnetjes levert de mensen wél stress op. Deelnemers zijn bijvoorbeeld bang om de bonnetjes kwijt te raken. Daarnaast heerst er grote angst dat de hulp kan leiden tot terugvorderingen op de bijstand of toeslagen, ook al is dat niet het geval.

Geen gebouw meer nodig voor de voedselbank

Behalve voordelen voor de klanten van de voedselbank, zijn er volgens de Sociale Cliëntenraad Walcheren ook voordelen voor de gemeente. Er is geen gebouw meer nodig voor de voedselbank, dus de discussie over huisvesting is einde verhaal. En de gemeente zou de doelgroep beter in beeld krijgen, waardoor ze waar nodig meer begeleiding kunnen aanbieden.