Vergunning Yara vernietigd door stikstofwetgeving: 'Deel fabriek illegaal'

De natuurvergunning van chemiebedrijf Yara is vernietigd door de rechtbank in Middelburg. Dat betekent dat een deel van het bedrijf niet meer mag draaien.
Yara
Yara © ANP
De rechtbank schrapte de vergunning omdat die gebaseerd was op het Programma Aanpak Stikstof dat, volgens de Raad van State, in strijd is met de Europese regels. De uitspraak van de rechtbank in Middelburg volgt op een procedure door milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB).

Illegaal

"De vergunning is alleen van toepassing op de uitbreiding van de fabriek", zegt Johan Vollenbroek van MOB. "Dit betekent dat het nieuwe deel niet mag draaien, omdat die illegaal is. Als dat toch gebeurt, gaan wij een handhavingsverzoek indienen."
Yara laat weten nu terug te vallen op de eerdere natuurvergunning die aan het bedrijf is verleend. Het bedrijf denkt nog na of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank, maar heeft er "alle vertrouwen in dat een nieuwe natuurvergunning zal worden verleend binnen de bestaande mogelijkheden."
MOB vecht in het hele land onterecht verleende vergunningen aan, en met succes. Het naar de prullenbak verwezen Programma Aanpak Stikstof is overigens de directe aanleiding voor de stikstofdiscussie die momenteel in het land wordt gevoerd én de boerenacties die daaruit voortvloeien.

Ammoniak

Juist vandaag kondigde MOB ook een juridische actie aan tegen de top-tien van de grootste industriële ammoniakuitstoters van Nederland. Yara staat op nummer twee in die ranglijst. Volgens de milieuorganisatie zijn de normen voor de uitstoot van ammoniak (waar veel stikstof in zit) voor de industrie veel te ruim.
"Die acties zijn kansrijk", zegt Vollenbroek. "Want het ministerie van I en W heeft toegegeven dat die normen antiek zijn, dat hebben we zwart op wit in een brief."