KNRM begint campagne: 'Watersporters kijken slecht naar weersverwachting'

Gescheurde zeilen, omgeslagen boten en paniek aan boord. Watersporters kijken niet goed naar het weer voor ze op pad gaan. Dat vindt reddingsdienst KNRM die met een campagne begint. Nog te vaak worden mensen op bootjes overvallen door hevige regen, harde wind of onweer, zegt Kees Brinkman van de reddingsdienst.
KNRM
De KNRM in actie © HV Zeeland
Mensen bereiden zich onvoldoende voor als ze bijvoorbeeld met de boot op pad gaan, zegt de KNRM. "In je vakantie ben je relaxed en kijk je 's morgens naar de weersverwachting. Daar staat dat het een prachtige dag wordt en dan denk je: 'Die oversteek kunnen we wel maken'. Maar het weer kan ook omslaan. Zeker in de zomer kan de wind 's middags behoorlijk aantrekken. Dat is voor sommige watersporters net even te veel."
"Het gaat vaak mis met de zeewaardigheid van het schip en de ervaring van de bemanning. Als het weer omslaat, heeft dat gevolgen voor de capaciteiten van een schip of de bemanning. Bijvoorbeeld dat ze door zeeziekte de boot niet meer veilig naar een haven kunnen loodsen."

Bereid je voor net zoals je dat met de auto doet

De KNRM helpt elke watersporter in nood, maar ze zijn de campagne begonnen, omdat ze natuurlijk liever zien dat iedereen zichzelf redt, juist op momenten dat je er zelf iets aan kunt doen. "Bereid je op de boot voor net zoals je dat met de auto doet wanneer je de files checkt. Ga wat apps na met het weerbericht, kijk naar de voorspelling van het KNMI en van Windy voor de windrichting- en kracht", legt Brinkman uit.
Kees Brinkman over de gevaren van onvoorbereid op weg gaan
Volgens hem is het niet verstandig blind te varen op één weerapp. "Niet alle apps zijn goed in onverwachte weersomslagen te voorspellen. Je ziet de buien wel verplaatsen, maar niet plotseling ontstaan. En als je wel al zo'n onweersbui ziet oppoppen, dan moet je snel een veilige haven gaan opzoeken."

Zelf naar de lucht kijken

Naast alle apps blijft het tijdens de reis natuurlijk belangrijk om zelf ook naar de lucht te kijken. "Dan zie je al veel gebeuren. Weersomslagen dienen zich aan met pikzwarte luchten of rolwolken. Wat je dan veel ziet gebeuren is dat mensen denken: 'Oh, ik kan nog wel even doorvaren'. Maar voor zulke buien uit zit soms ontzettend veel wind. Zie je dus iets aankomen, dan moet je er wel op reageren."