KNRM waarschuwt: 'Varen is zeker niet hetzelfde als fietsen of autorijden'

Watersporters komen te vaak in de problemen door onervarenheid, merkt de KNRM. Zo ook op het Veerse Meer: "Het is een laagdrempelige omgeving. Je kan er zwemmen en varen, maar er varen ook binnenvaartschepen. We merken dat vooral beginnende eigenaren die net een bootje hebben gekocht zich laten verrassen", vertelt een schipper van de KNRM Veere.
Boottoeristen Veere
Arjan Haitsma (links) op zijn boot © Omroep Zeeland
Door de coronatijd zijn vakantiegangers de afgelopen jaren vooral in eigen land gebleven in vakantietijd. En om zich ook in Nederland te kunnen vermaken, hebben veel Nederlanders een bootje gekocht: "Mensen die beginnen met varen, komen vaak in de problemen", aldus de schipper.

Vastliggen met motorpech

Booteigenaar Arjan Haitsma uit Ridderkerk ligt op deze zonnige maandagmiddag met zijn boot in Veere. Hij is inmiddels vijf jaar op het water te vinden en heeft in die vijf jaar veel geleerd: "We hebben wel eens vastgelegen met motorpech en dat we dan richting een zandbank dreven en vastlagen. Je leert van alles zo."
De drempel om een bootje te huren of kopen is laag. Dat merkt ook Han de Gier van de KNRM bij Neeltje Jans: "Veel mensen hebben het idee dat het qua voorbereiding een kwestie is van: je huurt of koopt wat en je gaat met goede zin het water op."

Echt anders dan op de fiets stappen

In werkelijkheid begint de voorbereiding dan pas: "De risico's op het water worden soms wat te licht ingeschat. Je kunt zonder nadenken op je fiets of in je auto stappen om van A naar B te rijden. Op het water is dat echt anders. Je kunt niet zomaar onvoorbereid in een bootje stappen. Je hebt te maken met golven, wind, stroming, andere boten. Dat besef is bij onervaren watersporters best wel een dingetje", legt Kees den Hollander van de KNRM Veere uit.
Kees den Hollander
Kees den Hollander van de KNRM Veere © Omroep Zeeland
Een goede voorbereiding bestaat volgens Den Hollander uit drie aspecten. Allereerst moet je de boot volgens Den Hollander goed kennen: "Daarnaast moet je weten hoe je de boot manoeuvreert en vaart en welke apparatuur aan boord is."

Niet alleen

Daarnaast moet je er bewust van zijn dat je vaak niet alleen aan boord bent: "Vergeet ook vooral de bemanning niet. Je bent niet alleen aan boord, je hebt vaak ook vrouw, kinderen of vrienden mee. Die moeten eigenlijk ook wel weten wat er speelt want er zijn dingen die je simpelweg niet alleen kunt."
Ten slotte is het in de gaten houden van het weer essentieel: "Je moet echt wel heel goed op het weer letten. Zorg dat je het weer goed monitort voor het gebied waar jij vaart en dan is er geen vuiltje aan de lucht", zegt Den Hollander lachend.

App

Om watersporters beter te wijzen op de veiligheidsrisico's, geeft de Veiligheidsregio Zeeland op deze website informatie: "Het punt is alleen dat niemand eraan denkt om daar eerst op te kijken," geeft De Gier toe. Daarom is er ook een app, KNRM Helpt, waarop watersporters informatie krijgen over bijvoorbeeld het weer en de vaarroute.