Tientallen dode vogels aangespoeld bij Borssele: vrees voor vogelgriep

Op de Zeedijk van Borssele zijn gisteren meer dan honderd vogels aangespoeld. Het gaat volgens de Stichting Dierenwelzijn Walcheren voornamelijk om bergeenden en meeuwen die symptomen vertoonden van het vogelgriepvirus. Of ze daar ook aan zijn overleden wordt onderzocht.
dode-vogels-Borssele
De dode vogels nadat ze geruimd zijn op de Zeedijk in Borssele © Stichting Dierenwelzijn Walcheren
Zondagochtend kwamen de eerste meldingen dat er dode vogels waren aangespoeld, vertelt Jolanda Lichtenberg van de Stichting Dierenwelzijn Walcheren. Zij stelt dat hier toen melding van is gemaakt bij de gemeente Borsele. "Van passanten kregen wij aan het eind van de middag echter de melding dat er nog steeds veel dode dieren zouden liggen op het strand."

'Schokkend'

De Stichting Dierenwelzijn Walcheren heeft toen het heft in eigen handen genomen en is de hele avond bezig geweest met het ruimen van de vogels. Lichtenberg noemt het aanbeeld van de aangespoelde vogels 'schokkend'. "Het overgrote deel was dood, maar de dieren die nog leefden vertoonden overduidelijk symptomen van het vogelgriepvirus. Een aantal vogels moest helaas geëuthanaseerd worden."

Niet de eerste keer

In totaal zijn er 102 vogels geruimd, waarvan 64 bergeenden en 38 meeuwen. Een aantal vogels is door het Dutch Wildlife Health Centre meegenomen zodat vastgesteld kan worden waaraan de vogels zijn overleden. Onlangs werden langs de Walcherse kust ook al dode vogels geruimd.
Volgens Lichtenberg worstelen gemeenten met het vogelgriepvraagstuk. "Het dragen van beschermende kleding is essentieel tijdens het ruimen van de dieren, om besmetting te voorkomen." Strandgangers doen er volgens haar goed aan waakzaam te zijn, en honden en kleine kinderen uit de buurt te houden van kadavers.
Benieuwd hoe je vogelgriep herkent? Hieronder zie je hoe een vogel met vogelgriep zich gedraagt:
Een meeuw met symptomen van het vogelgriepvirus
Vogels met vogelgriep in een gevorderd ziektestadium vallen op doordat ze ongecontroleerde bewegingen maken, zoals knikken met de kop of rondjes draaien. Ook versufte vogels die tam lijken omdat ze van dichtbij te benaderen zijn, zijn mogelijk geïnfecteerd. Op plekken waar veel watervogels voorkomen, zijn soms meer dode of zieke vogels te vinden.