Koe in Zeeland heeft het ietsje beter dan vroeger

Ben je koe in Zeeland? Dan heb je het nu ietsje beter dan vroeger, want je staat vaker in de wei te grazen. Maar zo goed als in Noord-Holland heb je het niet. Dat blijkt uit de recente cijfers van het CBS over weidegang per provincie.
Koeien in de wei bij de Sint Laurense Weihoek
Koeien in de wei bij de Sint Laurense Weihoek © Hans Huvers
Van alle Zeeuwse melkkoeien (vanaf twee jaar oud) stonden er vorig jaar 5.400 dag in dag uit op stal, dat is 24 procent van het totaal. Zeven jaar eerder was de situatie slechter. Er waren minder melkkoeien en er was minder weidegang: 6.100 (toen 29 procent van het totaal) dieren zagen het hele jaar geen weiland van dichtbij.
In Noord-Holland staat maar drie procent van de koeien het hele jaar binnen.

Grafiek

Het percentage Zeeuwse koeien dat op stal moet blijven is de laatste tien jaar hoger geweest dan het Nederlandse percentage.
Als het gaat om weidegang staan de Zeeuwse koeien op de derde plaats van onderen op de Nederlandse ranglijst (zie de grijze staven in onderste grafiek). Alleen in Noord-Brabant en in Flevoland doen de melkveehouders verhoudingsgewijs nog minder aan weidegang.

Grote veebedrijven

Op grote melkveebedrijven (meer dan 200 koeien: blauwe staven) is het aandeel binnenblijvers in Zeeland nog groter. Van die bedrijven houdt meer dan vijftig procent de koeien in de stal. Nog meer dan in bijvoorbeeld Noord-Brabant.