Na acht jaar is er weer een Scheldebeker en Sem (18) wil voorin meestrijden

Tijdens de laatste editie van de Scheldebeker in 2014 was Sem Bonte uit Burgh-Haamstede slechts tien jaar oud. Nu, acht jaar later, ligt hij morgen als één van de snelsten in de Westerschelde. Bonte hoopt dat hij bij de oversteek van Vlissingen naar Breskens in de top-10 eindigt.
Na acht jaar is er weer een Scheldebeker en Sem (18) wil voorin meestrijden
Ondanks zijn leeftijd is Bonte goed op de hoogte van de historie en de uniekheid van de Scheldebeker. "In 1930 was volgens mij de eerste editie", weet hij te vertellen. "Het is natuurlijk een iconische wedstrijd, op een plek waar normaal heel veel scheepvaartverkeer is. Dat is niet alledaags."
En dat klopt want het heeft nogal wat voeten in de aarde om de Scheldebeker te organiseren. Vanaf 1930 werd de wedstrijd bijna elk jaar gezwommen, maar in 1964 was het scheepverkeer op de Westerschelde zo sterk toegenomen dat het niet meer mogelijk was om zwemmend het water over te steken.
De eerste Scheldebeker werd in 1930 gezwommen. Tot 1964 werd de tocht geregeld gehouden. In 2014 was Wietse Beerens de laatste winnaar. Dit jaar doet hij niet mee. De wedstrijd begint om 14.45 uur vanaf het Badstrand in Vlissingen. De tocht over de Westerschelde is ongeveer zes kilometer. Naar verwachting komt de eerste zwemmer rond 16.00 uur aan op het strand van Breskens.
Pas in 2014 was er weer een editie. Om de Scheldebeker te organiseren moet het scheepverkeer naar de haven van Antwerpen voor een paar uur worden stilgelegd. Dat vergt heel wat werk en kost een hoop geld.
"Het is heel bijzonder dat je op zo'n drukke vaarroute kan zwemmen", zegt Marcel Oonk, de voorzitter van de Scheldebeker. "We willen de wedstrijd eigenlijk elke vijf jaar organiseren. Dat is de afgelopen jaren door Covid-19 niet gelukt. Maar het blijft wel ons doel om de Scheldebeker iedere vijf jaar te organiseren."
Scheldebeker 2014
In 2014 werd de Scheldebeker voor het laatst gezwommen © Stichting Scheldebeker
Je kan ook niet zomaar meedoen. Zwemmers worden door het bestuur van de Scheldebeker uitgekozen. Je moet kunnen aantonen dat je ervaring hebt met openwaterwedstrijden en je moet het niveau aankunnen.
Sem Bonte wil morgen in de top-10 eindigen
Sem Bonte wil in de top 10 eindigen © Omroep Zeeland
Op de deelnemerslijst staan 125 namen, met Bonte als één van de jongsten. "Ik verwacht een onwennige wedstrijd", blikt de blonde zwemmer vooruit. "Het is een gebied dat niemand goed kent. Veel stroming. Je kan er ook niet op trainen. Ook het navigeren onderweg wordt een uitdaging."

Veilige oversteek

"Ik heb er hartstikke veel zin", zegt Oonk die sinds 2019 voorzitter is en zich dus opmaakt voor de eerste Scheldebeker onder zijn leiding. "Ik ben er nu wel dagelijks mee bezig en word goed ondersteund door de andere bestuursleden die gepokt en gemazeld zijn."
Oonks voornaamste wens is dat iedereen straks veilig in Breskens aankomt. "Ik zou het mooi vinden als er een redelijke tijd wordt gezwommen, maar ik hoop vooral dat er geen uitvallers zijn en dat iedereen veilig kan oversteken."