Vissers overvallen door saneringsvoorwaarden vloot: 'Moet aparte vergoeding voor visrechten komen'

Vissers voelen zich overvallen door nieuwe voorwaarden voor de sanering van de vloot. Als ze tegen betaling hun schip laten slopen moeten ze ook hun vangstrechten afstaan. Voor die visrechten krijgen ze (nog) geen vergoeding. Visserijorganisaties noemen dat onrechtvaardig.
Zeeuwse vissersvloot ligt aangemeerd in de Vlissingse Binnenhaven
Zeeuwse vissersvloot ligt aangemeerd in de Vlissingse Binnenhaven © Ria Brasser uit Oost Souburg
Vissers die willen stoppen kunnen van de overheid een vergoeding krijgen voor het laten slopen van hun schip. "Die tegemoetkoming is bedoeld om inkomstenderving in de toekomst deels op te vangen", zegt Kees van Beveren, voorzitter van de visserijorganisatie Visned Delta-Zuid.
De schepen en de visrechten staan voor een groot deel los van elkaar, zegt hij. "Een visser hoeft niet alle visrechten zelf te gebruiken. Maar kan die ook voor een deel verhuren aan een collega of verkopen aan een andere visser. Dat gaat al tientallen jaren zo. Er is handel ontstaan in die rechten."

Visrechten hebben aparte waarde

"Sommige schepen vissen met een veel kleiner visrecht, omdat de rest wordt verhuurd aan een collega. Als je die rechten allemaal weghaalt met de sanering van het schip, dan trek je enorme waarde uit een onderneming. Daarmee vrezen veel vissers alsnog voor de toekomst van hun bedrijf", legt Van Beveren uit.
Er is minder ruimte voor vissers door de windparken die op zee worden aangelegd en door de Brexit is ook veel visgebied verloren. Verschillende vissers zien daarom geen toekomst meer in de visserij. Minister Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zet in op aanpassing van de vissersvloot. In totaal trekt het kabinet 444 miljoen euro uit voor onder andere sanering en innovaties. De vloot moet namelijk kleiner, diverser en duurzamer worden.
Door de saneringsvoorwaarden zijn ze verrast, maar de minister heeft al wel laten weten dat hij in samenspraak met de vissers het plan verder wil uitwerken. "Het is nu vakantie, maar de minister heeft beloofd het overleg in september weer op te starten", zegt Van Beveren.