Gemeentes schrikken van problemen bij Emergis, maar zien dat er 'hard gewerkt wordt' aan oplossing

Wethouder Albert Vader van Vlissingen zegt dat hij geschrokken is van de verhalen van ex-medewerkers over de problemen bij Emergis. Alle jeugdzorgorganisaties werken nu samen om de problemen in de jeugdzorg in Zeeland zo goed mogelijk op te lossen. Dat is essentieel, zegt hij.
Jeugdzorg
Gemeentes schrikken van verhalen ex-medewerkers Emergis © Pixabay
Leidinggevenden die kwamen, plannen maakten en vervolgens weer weggingen zonder die door te voeren, geen duidelijk plan welke kant het op moest.
En zo veel wisselingen in personeel dat je als zorgverlener niet meer weet of er nu een cliënt of collega door de gangen loopt.

Ex-medewerkers over werksfeer

Meerdere ex-medewerkers van de afdeling kind en jeugd van Emergis in Kloetinge deden gisteren, anoniem, een boekje open over de werksfeer op de afdeling van de GGZ instelling.
Ex-medewerkers vertelden gisteren anoniem over de problemen op de afdeling kind en jeugd van Emergis
Vader: "Als je zo'n bericht leest op jullie site, dan schrik je wel even. Zeker onze inwoners. Die denken, wat is daar aan de hand?" Wethouder Vader reageert namens alle jeugdzorgwethouders in Zeeland.

Nieuwe aanvragen niet in behandeling

Door personeelsproblemen is er vanaf mei een aanmeldstop bij Emergis. Dat betekent dat nieuwe aanvragen voor kinderen met hulp thuis niet door Emergis in behandeling worden genomen. De kliniek is en blijft wel open voor acute hulpvragen en opnames.
deskundige blik Intervence
Samenwerking moet echt, anders redden we het niet. Aldus Albert Vader namens de Zeeuwse jeugdzorgwethouders © Omroep Zeeland
Volgens het bestuur van Emergis komen de problemen vooral door externe factoren: een landelijke schaarste aan behandelaren en de gevolgen van Covid.
De ex-medewerkers zeggen dat zij, en met hen velen andere zorgverleners, zijn opgestapt door interne problemen als gevolg van een slecht geleide reorganisatie.
Ex-medewerkers emergis
Ex-medewerkers Emergis: "De problemen die er nu zijn op de afdeling Kind en Jeugd, komen grotendeels door Emergis zelf"(foto: in scene gezet) © Omroep Zeeland
Vader wil zich niet in die discussie tussen bestuur en ex-medewerkers mengen. "Ik neem aan dat Emergis gesprekken voert met iedereen die opstapt en daar ook lering uittrekt."
Het gaat hem en ook de andere twaalf Zeeuwse gemeentes vooral over hoe het verder moet met de jeugdzorg in Zeeland nu een grote speler al maanden een aanmeldstop heeft.
Samenwerken moet  je hier echt wel bovenaan gaan zetten. En met een hoofletter gaan schrijven. Anders redden we het hier niet in Zeeland
Albert Vader, wethouder Vlissingen
Er wordt achter de schermen druk gewerkt aan oplossingen, zegt Vader. Zo is er een speciaal aanmeldteam dat alle hulpvragen van Zeeuwse kinderen bekijkt en zoekt naar plaatsingen bij andere jeugdzorginstellingen in Zeeland.

'Anders redden we het niet'

Volgens Vader doet dat team goed werk en blijft die samenwerking in de toekomst ook hard nodig. Het tekort in zorgpersoneel loopt alleen maar op. "De vacatures in de zorg lopen de komende jaren op tot 7.000. Dus samenwerken moet je hier echt wel bovenaan gaan zetten. En met een hoofletter gaan schrijven. Anders redden we het hier niet in Zeeland."
Samenwerken moet echt, anders redden we het niet in Zeeland, zegt Albert Vader namens de jeugdzorgwethouders van Zeeland
Emergis zei gisteren in een reactie dat er een duidelijk plan ligt, er een verbetertraject is opgestart en gaat er vanuit dat in september een begin kan worden gemaakt met nieuwe kinderen met zorgvragen aan te nemen.