Jules wordt weleens moedeloos, maar blijft strijden voor een veilige Torenring

Het is wachten op het eerste slachtoffer. Dat zegt Jules Bitter, die al vanaf 2016 aandacht vraagt voor verkeerssituatie op de Torenring in zijn dorp 's-Heer Arendskerke. Ondanks de filmpjes die hij op Youtube zet over die gevaarlijke situatie, zegt de gemeente Goes: er is heel weinig verkeer, dus blijft de situatie zoals hij is.
Veiligheid Arendskerke
Toegegeven, er is inderdaad nog geen ongeluk gebeurd op de Torenring, maar het is wachten op het eerste slachtoffer, zegt Bitter, terwijl we meekijken naar zijn filmpjes op Youtube.
De afgelopen 6 jaar plaatste hij video's en als we meekijken zien we diverse keren grote en kleine vrachtauto's over de Torenring rijden. Daarbij lijkt de maximale snelheid van 30 km/u zeker te worden gehaald. Het verkeer op de ring mag twee richtingen op rijden, met als gevolg dat het verkeer dan rakelings langs de bosschages aan de linkerkant van de weg rijdt.

Klein kind

"Moet je je voorstellen wat er kan gebeuren als daar een klein kind aan het spelen is", zegt Jules Bitter. "Die heeft geen schijn van kans. Er zijn nog niet zo lang geleden jonge mensen op de Torenring komen wonen, met jonge kinderen. Die zitten wel eens te krijten op de kleine stenen bij de bosschages. Best gevaarlijk dus."
Verkeersmaatje
Victor Veilig maant tot langzaam rijden © Omroep Zeeland
Bitter zette al het gele reflecterende verkeersmaatje Victor Veilig neer, een verkeerspop die automobilisten erop wijst dat er langzaam gereden moet worden. "Die wordt regelmatig omgegooid of aan de kant gezet", aldus de dorpsbewoner.

Eenvoudig

De oplossing is in zijn ogen vrij eenvoudig. "We hebben te maken met drie dingen. Er mag zwaar verkeer rijden en gewone auto's. Die mogen beide richtingen op rijden op de Torenring. Maak daar nou eenrichtingsverkeer van", vervolgt Bitter. "De huidige toegestane snelheid is 30 km/u. Dat zou omlaag moeten naar 15 km/u. En als laatste zou het trottoir verbreed moeten worden en geëgaliseerd. Oude mensen met een stok, rollator of in een rolstoel kunnen daar niet of nauwelijks uit de voeten en zijn gedwongen over de weg te lopen."
Vrouw met rollator
Dorpsbewoner met rollator laat zien dat er obstakels zijn op het trottoir © Omroep Zeeland
Een dorpsbewoner met rollator werkte mee aan een filmpje van Bitter. Zij liet zien dat er best wat hindernissen zijn als je gebruik wilt maken van het trottoir. "De vierkante stenen voor sommige huizen zijn prachtig, maar vormen wel een obstakel", licht Bitter toe. "En dan zit er ook nog een bolling in de stenen in het trottoir. Dat zou rechtgemaakt moeten worden en veiliger zijn."
Ik blijf strijdbaar! Het is mijn droom dat de Torenring een woonerf wordt
Jules Bitter, inwoner s'-Heer Arendskerke
Al jaren voert Bitter een strijd met de gemeente Goes. Diverse politici hebben hun licht over de verkeerssituatie laten schijnen, maar steeds zonder resultaat. "Ik krijg eigenlijk geen voet meer aan de grond in het stadhuis of binnen de gemeenteraad. Ze schermen continue met het feit dat er te weinig verkeer is en er nooit een ongeluk hier is gebeurd. En het opknappen van het trottoir staat ook nog niet op de agenda."

Buurtpeilingen

Bitter wijst op verschillende buurtpeilingen die hij heeft uitgevoerd en waarin de medebewoners de noodzaak voor aanpak van de veiligheid onderstreepten. "Doordat de politiek in Goes en het dorpsbestuur deze peilingen negeren, lijkt het erop alsof ik de enige ben die zich druk maakt", aldus Bitter. "Maar het gaat niet om mijn persoon, het gaat om de veiligheid van de Torenring."
Bitter wordt er wel eens moedeloos van, na zes jaar in de pen klimmen. "Maar ik blijf strijdbaar, want het is mijn droom dat de Torenring een woonerfbestemming krijgt en dat de dorpsbewoners veilig gebruik kunnen maken van de Torenring."