Vasthoudende en vastberaden politicus Piet Kraan (76) overleden

Piet Kraan, de oprichter van de Lokale Partij Middelburg (LPM), is gisteren op 76-jarige leeftijd overleden. Kraan was jarenlang het gezicht van de LPM en haalde in 2018 de meeste zetels binnen voor de partij. Kraan was al enige tijd ziek.
Piet kraan
Vasthoudende en vastberaden politicus Piet Kraan overleden © Gemeente Middelburg
Kraan begon 25 jaar geleden als politicus bij de PvdA in Middelburg. Na ergernissen over de manier waarop de partij met een aantal dossiers omging, begon hij een lokale partij: de Politieke Partij Middelburg. Later ging Kraan met zijn partij een fusie aan met Middelburg Transparant en zag de LPM het levenslicht. In 2014 en 2018 werd die partij de grootste en de laatste vier jaar zat de partij van Kraan in het college.
Het was de wens van Kraan om nog een aantal jaar actief te zijn in de Middelburgse politiek, maar uitgezaaide longkanker zorgde ervoor dat hij dat niet meer kon. In maart nam hij afscheid van de politiek. Kraan liet onlangs nog optekenen dat hij niet bang was voor de dood.

Kraan werd veelvuldig bekeken

Samen met collega-raadslid Benno Nieuwenhuis (VVD) genoot Kraan in 2016 even landelijke bekendheid toen hij een verslaggever van Omroep Zeeland de mond snoerde met een gevatte opmerking.
In maart werd Kraan nog benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarbij kreeg hij mooie woorden mee van burgemeester Harald Bergmann. In Middelburg werd hij gezien als vasthoudend en vastberaden.