Staatsbosbeheer sluit toeristisch fietspad Schouwen-Duiveland vanwege slecht wegdek

Staatsbosbeheer heeft het fietspad over de Vroongronden tussen Burgh-Haamstede en Renesse afgesloten voor fietsers. In het fietspad, langs één van de belangrijkste toeristische routes van Schouwen-Duiveland, zijn gaten ontstaan en daardoor is het niet meer veilig. Repareren is voorlopig ook geen optie, want de honderdduizenden euro's die daarvoor nodig zijn, heeft Staatsbosbeheer niet.
fietspad Vroonweg
William van der Hulle van Staatsbosbeheer laat zien waar het fietspad gevaarlijk is © Omroep Zeeland
William van der Hulle van Staatsbosbeheer laat op het fietspad zien wat er aan de hand is. "Het heeft de afgelopen jaren behoorlijk te lijden gehad en zeker nu met de droogte. Er blijft niets meer van over. Het fietspad is een half verhard pad en dat betekent dat het een losse substantie is en dat vervliegt. De toplaag is er nu door, vandaar de grote gevaarlijke gaten en daar zit alleen maar kaal zand onder. Daar kun je geen beton of asfalt op leggen en we kunnen niet meer voor de veiligheid in staan."
William van der Hulle vertelt wat er precies mis is gegaan met het fietspad over de Vroonweg

Populaire route

"Ik durf te stellen dat dit samen met de Boswachterij en het pad langs de Oosterschelde de mooiste fietsroutes van Schouwen-Duiveland zijn. Dus het is heel zuur dat we dit nu moeten sluiten", zegt Van Hulle. "Maar er zijn de afgelopen tijd al mensen onderuit gegaan hier, dus het kan echt niet meer. Al snap ik dat het vervelend is voor mensen, omdat het prachtig is om hier te fietsen."
Geld om het fietspad op korte termijn op te knappen heeft Staatsbosbeheer niet. Een nieuwe toplaag zou voor twee tot drie jaar een oplossing kunnen bieden, maar dat kost volgens Van Hulle 175.000 euro. Een geheel vernieuwd fietspad loopt uiteraard nog veel verder in de papieren. "Dan moet je rekenen op 4 à 5 ton."
Van Hulle hoopt dat de Provincie Zeeland of de gemeente geld uittrekt om het fietspad op te knappen. Voorlopig blijft het voor onbepaalde tijd dicht. Voetgangers zijn wel welkom in het gebied.