Burgemeester speelt Holle Bolle Gijs: 'Wat fijn, jij houdt de stad schoon'

Gooi je in de binnenstad van Middelburg afval in de prullenbak, dan waan je je misschien even in de Efteling. Oké, je moet de Laven, het Sprookjesbos en Langnek even wegdenken. Maar er is wel één overeenkomst: de prullenbakken bedanken je voor het weggooien van het afval. Het is alleen niet Holle Bolle Gijs die tegen je praat, maar Harald Bergmann, de burgemeester van Middelburg.
Burgemeester in Middelburg speelt Holle Bolle Gijs
Wie troep in de prullenbak gooit, krijgt een compliment van Bergmann. "Wat fijn, jij houdt de stad schoon." Niet iedereen weet meteen hoe te reageren op de lovende woorden. "Moet ik nou wat terugzeggen tegen hem? Nee toch", zegt een meneer die wat weggooit. "Ik ga niet tegen een prullenbak praten hoor, dat doe ik niet."

Siri of de burgemeester?

Een bedankje van de burgemeester. Dat kregen Middelburgers tot voor kort niet iedere dag. Nu wel, als ze dat willen. Al is nog niet meteen voor iedereen duidelijk dat het Bergmann is die het woord voert als er een leeg blikje cola in de prullenbak wordt gemikt. Zo denkt een jongen eerder de stem van Siri te horen.
Een mevrouw schrikt zodra er een stem uit de prullenbak komt, maar heeft wel meteen door wie er tegen haar praat. "Nou, dat is ook wat, dat was de burgemeester."
stem burgemeester prullenbak
Een voorbijganger schrikt van de stem van burgemeester Harald Bergmann die uit de vuilnisbak komt © Omroep Zeeland
De prullenbak moet stimuleren dat mensen wat vaker rommel opruimen, maar niet iedereen slaat steil achterover van het initiatief. "Het zal een goede man zijn, maar voor de rest maakt het op mij geen indruk hoor, echt niet", zegt een voorbijganger.

Klep bijna in gezicht

Een jongetje dat afval weggooit, slaat bijna letterlijk steil achterover. Nadat hij met zijn voet de afvalbak opent, krijgt hij de klep bijna in zijn gezicht.
Misschien besluit de gemeente het huidige aanbod pratende prullenbakken uit te breiden met kleinere varianten. Dan kan er meteen een kinderburgemeester worden aangesteld, want die heeft dan direct een taak: het inspreken van prullenbakken.