Verbazing en ongeloof over afgesloten fietspad, ondernemers nemen heft in eigen handen

Ondernemers in Renesse en Burgh-Haamstede zijn niet blij met het besluit van Staatsbosbeheer, om het fietspad door natuurgebied Vroongronden te sluiten. Door de slechte staat van het wegdek, mogen fietsers niet meer over het pad dat van Renesse naar Burgh-Haamstede loopt. Staatsbosbeheer heeft geen geld om het pad op te knappen. "Dan doen wij het wel", zeggen de ondernemers.
Verbazing en ongeloof over afgesloten fietspad: 'Het is waardeloos'
"Niet blij, dat is zachtjes uitgedrukt. Het is waardeloos", zegt Marieke Braber-Schot, voorzitter van HISWA-RECRON Schouwen-Duiveland. "Met verbazing en ongeloof hebben wij het bericht over de afsluiting van het fietspad gelezen." Braber-Schot benoemt dat meerdere partijen al een langere tijd met elkaar in gesprek zijn over de slechte staat van het pad. "We hebben meermaals gevraagd wie hier verantwoordelijk voor is en hoe we dit kunnen oplossen."

Belangrijk gebied

Het fietspad loopt door een belangrijk stuk natuur in Renesse en Burgh-Haamstede: "Iedere camping heeft deze plaatjes wel op z'n website staan. En nu staan we hier met z'n tweetjes!", zegt Braber-Schot terwijl ze om zich heen wijst. "Daarnaast is het ook belangrijk voor de inwoners, zelf ga ik ook over dit pad naar de tandarts. We willen het fietspad eind volgende week gewoon weer open hebben."
Fietspad Renesse Burgh-Haamstede dicht slecht wegdek
Sommige fietsers trekken zich niets aan van de afsluiting © Omroep Zeeland
Dat het pad belangrijk is voor inwoners blijkt al snel, als een viertal fietsers vrolijk hun fietsen over het hek tilt. "We laten ons toch niet tegenhouden door een bordje?!"

Handen ineen

Daarom hebben HISWA-RECRON Schouwen-Duiveland en de ondernemersverenigingen van Burgh-Haamstede en Renesse de handen ineen geslagen. "Gisteravond hebben we iedereen gebeld en het was heel snel duidelijk: we willen samen meewerken aan een oplossing. In middelen en in handjes", aldus Braber-Schot. "Wij willen garant staan voor een noodreparatie. Maar, wel met de voorwaarde dat het terugbetaald wordt. En met een duidelijke oproep naar de gemeente en Staatsbosbeheer om samen naar een duurzame oplossing te zoeken."
Fietspad Renesse Burgh-Haamstede dicht
Bij gaten in de weg staan bordjes en pylonnen © Omroep Zeeland
Maar het natuurgebied valt onder Staatsbosbeheer, dus zomaar met een kraan aan komen zetten is geen optie. "We hebben daarom een brief geschreven aan de gemeente en Staatsbosbeheer om een signaal af te geven, dat we het zo belangrijk vinden dat we zelf ook wel de handen uit de mouwen willen steken."

Staatsbosbeheer sceptisch

Staatsbosbeheer geeft aan open te staan voor een gesprek, maar is sceptisch over een kortetermijnoplossing. "Ik heb de ondernemers uitgedaagd om met een goed plan te komen, waarmee we het tot het einde van het seizoen kunnen uitzingen", reageert William van der Hulle op de enthousiaste plannen van de ondernemers. "Maar ik verwacht niet dat het ze lukt. We willen geen kortstondige oplossing, waardoor we het pad een week later alsnog moeten sluiten. Maar als ze met een goed plan te komen, dan staan we daar zeker voor open."