'Zwemmen met de elementen én de kwallen', zwemmers genieten van zeezwemtocht bij Vlissingen

Een straf om het water in te gaan was het voor de bijna tweehonderd zwemmers in Vlisisngen zeker niet. Op het programma woensdagavond: een tocht van 2,35 kilometer. Het is de tweede tocht van de zeezwemtochten langs Walcheren.
Zeezwemtocht Vlissingen
Deze club mensen zwemt al jaren samen zeezwemtochten © Omroep Zeeland
Op het strand maken verschillende groepjes zwemmers zich ruim een uur voor de start - tussen heel wat badgasten die nog genieten van zon, zee en strand - al klaar. Nog even wat drinken en omkleden. De één wurmt zich in zijn wetsuit, terwijl de ander besluit alleen in zwembroek of badpak te gaan: "Het is zulk lekker weer, een badpak met deze afstand is voldoende vind ik", zegt een dame.

'Van jongs af aan hou ik al van zeezwemmen'

Kees van Geel uit Gouda doet al jaren mee met zeezwemtochten: "De onbekendheid en steeds de verandering die er is. Je bent één met de natuur. Ik hou van zeezwemmen, al van jongs af aan." Een dame uit Breda sluit zich daarbij aan: "Ik ben aangestoken door Kees en Frans. We zwemmen in Breda bij een zwemclub samen. Ik hoorde ze vertellen over de zeezwemtochten en wilde het toch eens proberen. Sindsdien kom ik ieder jaar terug."
Ze vervolgt: "Het is een hele andere sport dan zwemmen in het zwembad. Hier met de elementen, de wind, de kwallen. Vergeet de kwallen niet! Daardoor geeft het extra uitdaging en dat is extra leuk."
Om alle zwemmers in de gaten te houden is de reddingsbrigade bij de zwemtocht aanwezig. "Vooraf spreken we af wat een zwemmer moet doen om aan te geven als het niet meer gaat of als hij hulp nodig heeft. Bijvoorbeeld je hand omhoog steken, of zwaaien", vertelt Aswin Meulblok van de Reddingsbrigade Goes. "Verder kijken wij zelf ook naar zwemmers. Als ze uitgeput ogen, dan varen we even naar ze toe om te vragen of het gaat."

Met meer boten als zwemtocht langer is

Samen met de brigade van Zierikzee zijn de vrijwilligers van Goes aanwezig om op de zwemmers te letten. "Nu zijn we met twee boten en zes mensen. Als de zwemafstand langer is, dan zijn we met meer", legt hij uit.
Zeezwemtocht Vlissingen
De reddingsbrigade houdt in de gaten of het goed gaat met de zwemmers © Omroep Zeeland
"Wat vanavond leuk is, is dat mensen de hele wedstrijd kunnen zien", zegt zwemmer Van Geel. De zwemmers beginnen op het badstrand en zwemmen richting de Gevangentoren. Daar draaien ze om, terug richting het Badstrand voor de finish. Met het zomerzonnetje is het een bijzonder gezicht, van die stipjes zwemmers in de Westerschelde, terwijl de grote schepen passeren.
Vorige week zwommen de zwemmers van Dishoek naar Zoutelande (4,5 kilometer. Volgende week woensdag gaat de tocht van Westkapelle naar Zoutelande (3,4 kilometer). Eind augustus is de laatste zeezwemtocht, de langste van de vier langs de Walcherse kust: van Vlissingen naar Zoutelande. Een afstand van 7,9 kilometer.