Walcherse stranden bezaaid met dode vogels

De afgelopen dagen zijn er meer dan driehonderd dode vogels aangespoeld op de Veerse en Vlissingse stranden. Volgens de gemeente gaat het om vogels die waarschijnlijk overleden zijn door de vogelgriep. De kadavers zijn door de Stichting Strandexploitatie Veere van de stranden gehaald.
Een aangespoelde dode meeuw op het strand
Een aangespoelde dode meeuw op het strand © ANP
Dinsdag werden er meer dan 250 dode vogels gemeld en vandaag kwamen er nog eens tachtig bij. Omdat het hoogseizoen is en er door het mooie weer veel toeristen langs de kust zijn, zijn de stranden zo snel mogelijk schoongemaakt.
De gemeente Veere waarschuwt dat mensen contact met dode of zieke vogels moeten vermijden. Je kunt zwemmen in de zee, maar ook dan niet met vogels in contact komen. Hondenbezitters wordt geadviseerd om honden aan de lijn te houden.

Dode vogels melden

De gemeente gaat sociale media en posters inzetten om de strandbezoekers zo goed mogelijk te informeren. Mensen die dode of zieke vogels zien kunnen dit melden bij de strandwachten.
dode-vogels-Borssele
De dode vogels nadat ze geruimd zijn op de Zeedijk in Borssele © Stichting Dierenwelzijn Walcheren
Eerder deze week spoelden er ook al meer dan honderd dode vogels aan op de Zeedijk in Borssele. Daar ging het om bergeenden en meeuwen die ook symptomen vertoonden van het vogelgriepvirus.

Ongecontroleerde bewegingen

Vogels met vogelgriep in een gevorderd ziektestadium vallen op doordat ze ongecontroleerde bewegingen maken, zoals knikken met de kop of rondjes draaien. Ook versufte vogels die tam lijken omdat ze van dichtbij te benaderen zijn, zijn mogelijk geïnfecteerd.