Tolhoek heeft tóch meerdere breuken: 'Ze hadden leuke dames in het ziekenhuis in Polen, maar blijkbaar geen goede scans'

Wielrenner Antwan Tolhoek uit Yerseke heeft drie gebroken ribben en een schouderbreuk overgehouden aan zijn val in de Ronde van Polen afgelopen zondag. Eerder leek op Poolse röntgenfoto's dat hij niks gebroken had, maar uit nieuwe onderzoeken blijkt dat hij toch meerdere breuken heeft: "Ze hadden leuke dames in het ziekenhuis in Polen, maar blijkbaar geen goede scans", reageert Tolhoek.
Antwan Tolhoek
Tolhoek kwam in de eerste etappe van de Ronde van Polen ten val © ANP
Tolhoek kwam in de eerste etappe van de ronde ten val. De wielrenner raakte in de openingsrit betrokken bij een valpartij vlak voor de finish en heeft daarna de Ronde van Polen verlaten: "Het is zuur dat ik de Tour de France al niet heb meegemaakt en nu door deze val ook nog de Vuelta moet missen."
Zijn plan was om zich dit seizoen te bewijzen bij zijn team Trek-Segafredo, maar dat doel lijkt nu ver weg: "Ik ben in het team terechtgekomen om in grote rondes voor m'n kansen te gaan en dat is nu uitgesloten dit jaar."

'Het doet gewoon zeer'

"Drie gebroken ribben en een gebroken schouder, dat is niet heel lekker", vertelt de wielrenner over zijn breuken. "Het doet gewoon zeer. M'n ribben komen wel goed, maar m'n schouder is een lastiger verhaal omdat dat veel meer tijd nodig heeft. Je vraagt veel meer van je schouder dan van je ribben als je straks weer gaat koersen."
Antwan Tolhoek boot
Het uitzicht van Antwan tijdens zijn herstel © Antwan Tolhoek
Hij houdt wel hoop op een snel herstel: "Het is afhankelijk van de pijn wanneer ik weer terug op de weg kan rijden. Normaal gesproken duurt dat zes tot acht weken. In de ploeg hopen ze dat het ik binnen vier tot zes weken weer terug in de competitie kan rijden en dan alsnog twee etappekoersen mee kan pakken. Ik denk wel dat dat erin zit. Ik ga sowieso nog kunnen koersen", zegt hij vol overtuiging. Hij is nu nog in Yerseke, maar hoopt volgende week weer naar zijn huidige woonplaats Andorra te gaan om zijn training te hervatten.

'M'n boot klaagt gelukkig nooit'

Of dat verstandig is? "De dokters volgen het op de voet. M'n conditie is gelukkig goed. Ze proberen er alles aan te doen om me zo snel mogelijk weer in de competitie te krijgen. Tot die tijd is het helen en vooruitkijken." Dat doet hij nu vooral op zijn boot in Yerseke. En z'n humor is hij zeker nog niet verloren: "M'n boot klaagt gelukkig nooit, dus daar kan ik altijd op terugvallen mocht ik zoals nu in de lappenmand zitten."