Zingen onder de douche en extra voetbalwedstrijden kijken: met deze tips wordt water besparen wat aantrekkelijker

Je auto wassen, het opblaasbadje in de tuin vullen en heerlijk een kwartier onder de douche staan. Het zijn dingen die de minister even liever niet ziet, want er is sprake van een 'feitelijk watertekort'. Hoe kun je in deze tijden van droogte water besparen? Een aantal tips op een rij, waaronder wat adviezen in de categorie omdenken, zodat het besparen van water misschien iets aantrekkelijker wordt.
Met deze tips bespaar je water
Met deze tips bespaar je water © ANP

Kom wat eerder onder die douche vandaan

Het is de tip waar je misschien wel meteen aan denkt als het gaat om water besparen. Want ja, het is verleidelijk om iets langer te douchen. Of op warme dagen twee keer op een dag onder de douche te stappen. Volgens de website milieucentraal.nl is de gemiddelde douchetijd in Nederland negen minuten. Een minuutje minder lang douchen levert al een besparing van zo'n tien liter water op.
Een gemiddeld huishouden dat altijd vijf minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water. En zo'n huishouden bespaart ook nog eens 90 euro aan gaskosten.

Bespaar tijd

Vind je het vervelend om eerder onder de douche vandaan te komen? Bedenk dan dat een Nederlander in zijn hele leven 120 dagen onder de douche staat. Zet je de kraan na vijf minuten uit, dan kun je in één jaar wel tien extra voetbalwedstrijden kijken, blijkt uit de berekening van Milieu Centraal.

Gebruik een douchetimer

We snappen dat je niet met een stopwatch rond je nek je douch instapt. Maar gelukkig is er een handiger hulpmiddel: de douchetimer. Zo'n timer kost je een paar euro en je ziet precies wanneer de vijf minuten voorbij zijn.
Een timer kan helpen om korter onder de douche te staan
Een timer kan helpen om korter onder de douche te staan © ANP

Gebruik geen douchetimer, maar zet je favoriete nummer op

Een leukere oplossing is om een nummer van vijf minuten op te zetten om lekker mee te blèren onder de douche. Diane van Therapy?, Major Tom van Peter Schilling, Happier Than Ever van Billie Eilish, It's a Sin van Pet Shop Boys, Smells Like Teen Spirit van Nirvana, The River van Bruce Springsteen: het zijn allemaal nummers van rond de vijf minuten.
De redacteur van dit artikel beveelt het nummer Walking On The Moon aan. Dat ken je vast van The Police, maar deze versie van The Infamous Stringdusters is extra zomers. Kun je meteen dansen onder de douche. Je speelt het nummer hieronder met één druk op de knop af.
Blijf wel op de tijd letten, zodat de shampoo niet na vijf minuten nog in je haar zit.
Wil je nog meer besparen? Probeer dan maar eens te douchen tijdens het nummer Hey Marlous van Zanger Rinus. Dan heb je een douchebeurt van drie minuten te pakken. Of misschien nog korter, als je het nummer eerder afkapt.

Stap niet in bad

We hebben nu wel steeds over minder douchen, maar onthoud: douchen is nog altijd beter dan een bad. Een gemiddelde douchebeurt kost gemiddeld zeventig liter warm water, een bad bijna het dubbele.

Tandenpoetsen? Kraan dicht!

Je bespaart er niet meteen honderden liters water mee, maar goed: alle beetjes helpen. Poets je je tanden? Draai de kraan dan dicht. En hang niet met je mond onder de kraan voor het spoelen, maar gebruik een beker. Misschien let je er beter op als je weet dat er door een kraan zo'n tien liter water per minuut stroomt.

Laat die tuinslang even achterwege

Wil je je auto of je gazon wassen? Gebruik dan even geen tuinslang, maar een emmer met een spons. Vind je het dan nog zonde om daar nieuw water voor te gebruiken? Dan kun je proberen restwater op te vangen. Zo kun je water opvangen dat je gebruikt voor het wassen van groenten en fruit of dat wegstroomt terwijl je wacht tot de douche warm wordt. Dat is wel een gedoe, maar hé: je leest hier niet voor niets een artikel met waterbespaartips.

Vaatwasser op standje eco

Je kunt best wel iets langer wachten tot je je bestek weer schoon uit de vaatwasser trekt toch? Klik niet langer gedachteloos op de knop auto, maar gebruik de ecostand. En meteen nog maar een bespaartip: draai alleen een volle machine.
In Nederland is er sprake van een "feitelijk watertekort", liet minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat weten. Er zijn nu nog geen extra maatregelen nodig, maar als de droogte aanhoudt binnenkort wel. De minister doet nu al een beroep op Nederlanders: "Iedereen kan een steentje bijdragen. Daarom vraag ik alle Nederlanders om goed na te denken of ze hun auto moeten wassen of hun opblaaszwembadje helemaal moeten vullen."

Tips voor later

Dan zijn er natuurlijk ook genoeg tips die je kunt gebruiken voor de volgende droge zomer. Schaf een regenton aan, zodat je je zonnebloemen regenwater kunt geven in plaats van vers kraanwater.
Sommigen kiezen voor een rigoureuzere aanpak en maken een waterput in de tuin.
Daarnaast is het misschien een idee om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Die douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut door. En daar merk je zelf niets van, omdat er lucht bijgemengd wordt.