Boerentrots, het biertje dat moet verbinden

Boer Erik Hanse uit Ouwerkerk heeft in Zierikzee zijn speciaal voor de boerenprotesten gebrouwen nieuwe bier gelanceerd. Het heet Boerentrots, al had Hanse eigenlijk een andere naam in gedachten. "Het was de bedoeling dat het Haagse Zot zou gaan heten, maar daar zaten wat juridische haken en ogen aan. Om geen problemen te krijgen hebben we het daarom Boerentrots genoemd. En ik ben er ook trots op."
Erik Hanse Femke Marije Wiersma
Erik Hanse proost met Femke Marije Wiersma van de BoerBurgerBeweging op het nieuwe bier © Omroep Zeeland
Hanse vond het nodig om een speciaal bier op de markt te brengen, omdat hij iets nodig had om de Zeeuwse boeren te bewegen om te blijven protesteren. "Want ik kreeg eigenlijk geen één boer mee op de been", zegt Hanse. Boeren zijn van nature geen actievoerder en daarom is het misschien ook wel zover gekomen in Nederland. Boeren waren altijd maar aan het werk. Er werd niet met ons, maar over ons gesproken. Alle boeren zijn het protesteren spuug en spuugzat, maar voor dit bier zijn ze wel naar Zierikzee gekomen."

Liever wijn dan bier

Femke Marije Wiersma, lid van de fractie van de BoerBurgerBeweging (BBB), mocht het eerste flesje boerentrots openen en proeven. "Ik drink normaal gesproken geen bier. Ik drink altijd wijn", zegt Wiersma tegen de aanwezige boeren. "Maar voor de goede zaak maak ik heel graag een uitzondering. Proost, op een goede toekomst en rechtvaardig landbouwbeleid."
Voor Hanse is de lancering van het bier een emotioneel moment. Hij zegt Boerentrots puur op de markt te brengen om weer een signaal af te geven, niet om er rijk van te worden. "Ik werd er inderdaad emotioneel van. Dat zit ook wel een stukje vermoeidheid in en ik ben meer een gevoelsmens dan sommige mensen denken. Twee weken geleden heb ik dit bedacht, toen heb ik ook de actie nog georganiseerd en het is oogsttijd, dus er moest ook nog gewerkt worden. Maar het was hard nodig dat er weer eens een positief protest kwam. Er is de afgelopen weken veel gebeurd en of dat nou wel of niet door boeren is gedaan, laat ik even in het midden. Maar de boeren krijgen wel het stempel. Hiermee heb ik geprobeerd een ander geluid te laten horen", zegt Hanse.
Beluister hier het verslag van de lancering van Boerentrots