Leegstaande ziekenhuizen of verlaten fabrieken: in Goes komt oude glorie tot leven

Dit jaar viert Goes het Goes Europajaar. Verschillende foto-exposities maken deel uit van het feestjaar. De foto's leggen een link tussen Goes en Europa. Zo word je bijvoorbeeld meegevoerd in verlaten Europese gebouwen die gefotografeerd zijn door Goesenaar André Joose. Of je kunt door de foto's van Eddy Westveer kennismaken met inwoners van Goes die niet in Nederland geboren zijn.
André Joose, Goes Europajaar
Een verlaten plek gefotografeerd door André Joose © André Joose
Joose is gefascineerd door leegstaande gebouwen. Hij gaat graag op ontdekkingstocht langs bijvoorbeeld ziekenhuizen of oude mijnen: "Ik laat zien hoe het eruit gaat zien als er niks meer gebeurt en de natuur het overneemt." In zijn foto's zoekt hij naar elementen die nog aan de oude functie van het gebouw doen denken: "Ik zoek naar motieven die weergeven hoe het was voordat het leegstond. Bij een ziekenhuis hoop je een operatiekamer te herkennen. Bij fabrieken zoek je naar machines die in een hoekje staan. Het is leuk als er een luikje is naar hoe het ooit was."

Expositie bij een vervallen boerderij

Hij exposeert op een toepasselijke locatie in Goes, bij een oude vervallen boerderij. Daar staan bouwhekken: "Op die bouwhekken hangen mijn foto's. Op ieder bouwhek twee, dus de foto's hebben behoorlijke afmetingen. Het is de perfecte plek", stelt Joose. Zijn foto's zijn nu al te zien, bij Klein Frankrijk in Goes Noord; "Tegenover een oude boerderij. Het is elke dag open van tien tot tien. Je kunt daar gewoon naar binnen lopen."

Goesenaren op hun favoriete plek

Ook Westveer is aan de slag gegaan met het Goes Europajaar. Hij heeft inwoners van Goes gefotografeerd die uit andere Europese landen komen dan uit Nederland. Deze Goesenaren heeft hij op de foto gezet op hun favoriete plek in Goes: "Dat moet je soms wel een beetje sturen, want bepaalde plekken zijn heel populair. Het zijn er zestien geworden. Ze kijken hun favoriete plek in en kijken dus niet in de lens. Daaronder staat nog een klein portretfotootje met wat informatie."
Zijn expositie laat nog even op zich wachten. Vanaf 5 september zijn de portretten te zien in de oude raadzaal van het Stadhuis in Goes. Tot en met 17 september kun je de foto's bekijken.
Fotografen Eddy Westveer en André Joose vertellen in De Zeeuwse Kamer over hun foto-exposities in Goes