Gemeenten waarschuwen voor dode vogels: 'Raak ze niet aan'

In de gemeente Vlissingen zijn vandaag posters opgehangen die recreanten moeten waarschuwen voor dode vogels. Afgelopen week spoelden de dieren - die waarschijnlijk overleden aan vogelgriep - in grote getale aan op de Veerse en Vlissingse stranden. Instanties waarschuwen de dieren niet aan te raken. De komende dagen worden de posters ook in Veere en Borsele opgehangen.
Poster dode vogels vogelgriep
Met deze poster waarschuwen de Walcherse gemeenten voor dode vogels © Veiligheidsregio Zeeland
Begin deze week raapte Stichting Strandexploitatie Veere meer dan driehonderd dode vogels van de Veerse en Vlissingse stranden. Vandaag waren het stukken minder: enkele tientallen. Bij het strand de Kaloot bij Borssele en bij het strandje van Baarland werden de afgelopen twee dagen juist meer vogels gevonden. Daar spoelden gisteren en eergisteren 185 vogels aan. Daarom gaat de gemeente Borsele ook posters ophangen.

Beschermingsmaterialen om vogels op te ruimen

De gemeenten, de organisaties die de vogels oprapen, het waterschap, de GGD en de Veiligheidsregio Zeeland hadden vanmiddag een overleg over de dode vogels. Afgesproken is dat de gemeenten waar nodig Strandexploitatie Veere en Dierenwelzijn Walcheren - de organisaties die de vogels oprapen - ondersteunen.
Dat gebeurt bijvoorbeeld door te voorzien in beschermingsmaterialen om de dode vogels te rapen of een container te plaatsen waar de vogels naartoe kunnen worden gebracht als de milieustraat dicht is. De gemeenten zorgen voor de afvoer van de dode vogels en de communicatie naar recreanten.
Kan je veilig zwemmen?
Zolang je de vogels niet aanraakt, is het veilig om in de zee te zwemmen. Het belangrijkste advies is om als je een dode vogel ziet, hem niet aan te raken en ook te zorgen dat je hond (of kat) geen dode vogels aanraakt.
Ook de Zeeuws-Vlaamse gemeenten zaten bij het overleg. Daar valt het nu mee, terwijl dat in juni wel anders was. "Dat heeft te maken met de wind en de stroming van de zee", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. "De verwachting is dat de wind dit weekend noordwest draait. Als dat gebeurt, zou het zomaar kunnen dat de Zeeuws-Vlaamse stranden weer hun portie krijgen. Ze zijn erop voorbereid."
Benieuwd hoe je een vogel met vogelgriep herkent? Bekijk het filmpje:
Een meeuw met symptomen van het vogelgriepvirus