Doris uit Vlissingen vaart mee tijdens Canal Pride in Amsterdam: 'Op die boot staan is een fijn gevoel'

Na twee jaar afwezigheid is morgen in Amsterdam de Canal Pride. Dit jaar varen er misschien wel meer Zeeuwen dan ooit mee in de Amsterdamse grachten. Zo zijn er ook (oud-)leerlingen van scholengemeenschap Nehalennia te zien op het water. Onder hen Doris Schillings uit Vlissingen.
Doris Schillings vaart mee tijdens de Canal Pride in Amsterdam
Doris Schillings vaart mee tijdens de Canal Pride in Amsterdam © Doris Schillings
Schillings heeft de plek op de boot te danken aan een winactie waar de GSA (Gender Sexuality Alliance) van scholengemeenschap Nehalennia aan meedeed. "Toen vroegen ze mij mee en ik was natuurlijk dolblij om daar ja op te zeggen."

Plek voor iedereen

De GSA op Nehalennia bestaat uit een groep leerlingen die het belangrijk vindt dat de school een veilige plek is voor iedereen, ongeacht de seksuele geaardheid van leerlingen. "Maar ook door bijvoorbeeld informatie te verspreiden en er ook gewoon te zijn. Als je een GSA hebt op school zegt dat heel veel over hoe accepterend je school is rondom gender en seksualiteit", legt Schillings uit.
Doris uit Vlissingen vaart mee tijdens Canal Pride
Schillings is inmiddels afgestudeerd en heeft zelf niet bij de GSA gezeten. "Een gemiste kans, het leek me leuk, maar ik heb me nooit aangemeld", zo blikt de oud-leerling terug. "Ik heb wel gemerkt dat ze aanwezig waren op school en het feit dat ze er waren zorgde ervoor dat ik mijn eigen gender en seksualiteit durfde te openbaren."

'Fijn feestje voor iedereen'

Dankzij de GSA vaart Schillings morgen wel mee tijdens de Canal Pride. "Sowieso is Pride een heel fijn feestje voor iedereen die eraan meedoet. Het is een soort van warme knuffel van mensen die je begrijpen en accepteren. Op die boot staan is alleen maar een heel fijn gevoel. En het gaat vooral over de positiviteit om jezelf te zijn."
Dit jaar zijn er misschien wel meer Zeeuwen dan ooit op het water in Amsterdam. Ook een boot met daarop een Zeeuwse dragqueen vaart mee om Roze Zaterdag in Goes 2023 te promoten. Eerder was die boot te zien tijdens de Canal Pride in Utrecht.