Vlam in de pan: aantal woningbranden fors toegenomen

Uit cijfers van de Veiligheidsregio Zeeland blijkt dat het aantal woningbranden in het eerste half jaar bijna veertig procent hoger is dan in dezelfde periode in 2021. Bij de ZLM is het aantal meldingen in het eerste half jaar al bijna net zo hoog als in heel 2021. Volgens de ZLM zijn keukenbranden nog steeds de belangrijkste oorzaak.
Vlam in de pan
Pannetje dat vlam heeft gevat; oorzaak nummer een van woningbranden © Omroep Zeeland
In de eerste zes maanden van vorig jaar rukte de brandweer voor zo'n 80 woningbranden uit, de eerste helft van dit jaar staat de teller op 116 keer. Dat blijkt uit cijfers van de Veiligheidsregio Zeeland, die kan niet verklaren waarom er dit jaar zoveel meer woningbranden zijn.
Bij verzekeringsmaatschappij ZLM kwamen in het hele vorige jaar 108 meldingen binnen van een woningbrand. Voor dit jaar staat de teller halverwege het jaar op negentig. "Iedere brand is reden tot zorg", zegt Hans Korstanje van de ZLM. "Het geeft ons te denken en we zijn extra alert. We zien in de loop der jaren af en toe een piek, zoals nu, maar we volgen het natuurlijk op de voet."

Vlam in de pan

De oorzaak van een woningbrand die de verzekeringsmaatschappij uit Goes het vaakst ziet, is de vlam in de pan. "Veel mensen denken; dit overkomt mij niet. Daarom willen we de mensen bewust maken van hun eigen handelen", zegt Fleur Alting, manager veiligheid en innovatie bij de ZLM. "We zetten daarom in op vergroten van de kennis en bewustwording bij mensen door praktische tips te geven en mensen te informeren met filmpjes op onze website. Daarin laten we zien wat je moet doen als bijvoorbeeld de vlam in de pan slaat."
Iemand die te maken kreeg met een keukenbrand is Ineke Poortvliet uit Arnemuiden. "Mijn man had een pannetje olie op het vuur gezet om kibbeling te bakken. Ineens riep hij me en sloegen de vlammen uit de pan. We probeerden het vuur te doven met het deksel, maar dat lukte niet. Toe gooiden we het tafellaken erover heen, maar ook dat hielp niet."

Brandblusser

Ineke vertelt dat ze naar de schuur liep en de brandblusser pakte. "De brandblusser bleek het niet te doen. Gelukkig, zo hoorden we later van de brandweer, want het type brandblusser dat wij hadden moet je hiervoor niet gebruiken."
De vlammen werden alsmaar hoger. "Ik zei tegen mijn man Jan dat hij nu de brandweer moest bellen", vervolgt Ineke. "Die hebben alles toen snel kunnen blussen. We hadden wel wat schade, maar het had allemaal veel erger kunnen zijn."

Geen kibbeling meer bakken

Ineke en Jan werden meegenomen naar het ziekenhuis omdat ze rook hadden ingeademd. "We mochten dezelfde avond gelukkig weer terug naar huis", zegt Ineke. "Via de verzekering is alles vervolgens prima geregeld, maar Jan mag van mijn geen kibbeling meer bakken. Die haalt hij maar in het dorp."