Tornadohuizen Calandweg tegen de vlakte: 'Ik heb traantjes gelaten'

De windhoos in Zierikzee zorgde voor één dodelijk slachtoffer en schade aan honderden huizen. Vijf woningen aan de Calandweg werden zo erg getroffen dat ze zijn gesloopt. In één van die huizen woonde Cees de Boer. Hij moest tijdelijk verhuizen naar een klein kamertje aan de andere kant van Zierikzee, maar komt nog iedere dag terug naar de plek waar hij 25 jaar heeft gewoond.
Door windhoos beschadigde huizen gesloopt Zierikzee
"Ik heb traantjes gelaten. Het is echt moeilijk," vertelt Cees de Boer terwijl hij kijkt naar de plek waar zoveel herinneringen liggen. Het enige wat nog over is, zijn een paar brokstukken die zijn overgebleven van de sloop. Cees houdt een hand vast aan het bouwhek terwijl hij kijkt naar de restanten. "Ik ben maar alleen en alles was hier picobello in mijn leventje. In één keer was alles weg."

'Ik ben zwerver geweest'

De tornado op 27 juni zorgde ervoor dat de 63-jarige Cees plotsklaps dakloos was. De wind trok het dak van de rijtjeswoningen en belandde meters verderop in de straat. "Ik ben daarna een weekje zwerver geweest, toen kreeg ik een plek in de 's-Heer Arendsstraat, een stuk verderop. Maar het is er klein en heel erg stil. Daarom ga ik iedere dag naar Calandweg. Dat heb ik gewoon nodig."
windhoos tornado zierikzee
Links het huis van Cees vlak na de tornado © ANP
Toch komt die 27e juni nog iedere keer voorbij. Cees denkt vaak aan het moment dat hij het nieuws hoorde. "Het was ook heel zwaar om alle spullen uit mijn huis te halen. Ik heb er met zoveel plezier gewoond." Toch ziet hij de toekomst positief tegemoet, want hij kreeg goed nieuws een aantal dagen geleden.
Woningcorporatie Zeeuwland heeft Cees een nieuw huis aangeboden, vijf huizen van de plek waar hij woonde. Een bewoner op nummer 20 verhuist deze dagen, waardoor hij op die plek mag gaan wonen. "Hopelijk half september heb ik weer een plekkie. Ik krijg nieuwe buren, maar ik ben niet zo moeilijk hoor. Het gevoel dat ik hier weer terug ga wonen vind ik heerlijk."
Toch zal de verhuizing niet het hoofdstuk van de orkaan sluiten. "Ik zal dit altijd met mij meedragen. Dit gaat altijd met mij blijven."
Huizen gesloopt Zierikzee
Cees op de plek waar eens zijn huis stond © Omroep Zeeland