Dode vogels gesprek van de dag bij strandgangers: 'Ik ga het water niet in'

De dode vogels die aanspoelen op de Walcherse stranden zijn het gesprek van de dag bij strandgasten. Afgelopen week spoelden er honderden vogels aan. "Als ik weet dat er dode vogels in het water zitten, ga ik het water niet in. Wie weet wat voor ziektes ze allemaal bij zich dragen", zegt een vakantieganger vanuit zijn strandhuisje op het strand bij Dishoek.
Dode vogel strand Dishoek
Een dode vogel op het strand bij Dishoek © Omroep Zeeland
Veel strandgasten liggen vandaag te zonnen op het strand van Dishoek. Op het eerste oog is er niets aan de hand. De dode vogels zijn dan ook bijna nergens te bekennen - na goed zoeken ligt er één. Dat komt doordat de Stichting Strandexploitatie Veere iedere dag de dode vogels ruimt en vernietigt.
Toch hangen er bij de strandovergangen van de gemeente Veere en Vlissingen, en binnenkort ook in Borsele, posters die mensen waarschuwen voor het geval ze een dode vogel tegenkomen. Een dode vogel mag je namelijk absoluut niet aanraken: "Ik zou het niet fijn vinden als m'n zoontje de vogels aanraakt. We gaan er met een grote boog omheen als we ze zien", vertelt een moeder.
Dode vogels
Deze visser ziet vaak verzwakte vogels in zee © Omroep Zeeland
De strandgasten hebben dan ook goed in hun oren geknoopt dat ze ver weg moeten blijven van de dode vogels. Zo ook de strandhuisvakantieganger die het water niet in gaat: "Als we ze tegenkomen, is het een kwestie van afblijven en voorzichtig zijn. Je moet het niet opzoeken. Ze zijn niet voor niets dood."
Kan je veilig zwemmen?
Zolang je de vogels niet aanraakt, is het veilig om in de zee te zwemmen. Het belangrijkste advies is om als je een dode vogel ziet, hem niet aan te raken en ook te zorgen dat je hond (of kat) geen dode vogels aanraakt.

'Je ziet gewoon dat ze ziek zijn'

Een zeevisser vist hier bijna elke dag op het strand. Hij tuurt dan urenlang over het water: "Ik zie wel eens een dode vogel liggen. Afgelopen week zijn het er wel veel geweest. Ik zie met regelmaat verzwakte vogels die aanspoelen zoals zeemeeuwen en alkjes. Ze gedragen zich echt tam. Ze zijn wel bang, maar ze kunnen niks meer. Dus je ziet gewoon dat ze ziek zijn."
Poster dode vogels
De posters die bij de strandovergangen zijn opgehangen © Omroep Zeeland