Gids Jaap kan je alles vertellen aan boord van de veerboot

Tijdens de visserijfeesten in Breskens hoeven passagiers op de Westerschelde Ferry zich niet te vervelen. De boot is omgetoverd tot een varend museum. Tot en met zondag is er een film over de visserij te zien en geven vrijwillige gidsen van het Visserijmuseum een rondleiding.
Gids Jaap Albregste vertelt aan boord van de Westerscheldeferry
Gids Jaap Albregste vertelt aan boord van de Westerscheldeferry © Omroep Zeeland
Jaap Albregtse is zaterdagmorgen de gids van Vlissingen naar Breskens. In sappig Bressiaans spreekt hij de passagiers aan: "Goedemorgen, gaat u naar de Visserijfeesten? Het is al lekker druk en er is veel te doen. De rommelmarkt stroomt al vol. U kunt er uw slag slaan want het kost allemaal niks. Ik zal u wat tips geven."
Geleerd door ervaring
Vorig jaar deed Jaap in de zomer ook regelmatig dit soort overtochten: "Ik spreek gewoon mensen aan maar kijk eerst wel even of ze erop zitten te wachten. Coureurs bijvoorbeeld herken je aan hun helm en trainingspak. Die hebben geen interesse. De toeristen vraag ik eerst of ze Nederlands spreken. We weten ook wat mensen willen horen. Vooral toeristische informatie over Vlissingen en Breskens en de omliggende regio's. Ik heb ook een gratis fietskaart. Daar zijn ze tuk op. En de folder van het Visserijmuseum natuurlijk."
Jaap was vroeger visser en werkt nu regelmatig als vrijwilliger in het Visserijmuseum van Breskens. "Ik ben natuurlijk met pensioen maar weet alles over het water en visserij. Het is de bedoeling dat de gidsen van ons museum vaker op de boot gaan rondlopen. Maar we hebben wat personele problemen dus we weten nog niet precies hoe vaak dat gaat lukken."
Passagiers krijgen folders met informatie over de omgeving
Passagiers krijgen folders met informatie over de omgeving © Omroep Zeeland
Naast de informatie van de gids kunnen passagiers dit weekend aan boord een film bekijken over de geschiedenis van de visserij in Zeeland. Ook heeft de Westerschelde Ferry dit jaar voor het eerst een compleet entertainmentprogramma op de kade en speciaal voor de passagiers in de terminal. De Visserijfeesten in Breskens duren tot en met zondag.