Goedemorgen! Zeeuws dressuursucces, sensoren helpen zorg voor ouderen en warme zomerweek op komst

In Lewedorp loopt een proef met kleine, simpele sensoren waarmee dementie in een vroeg stadium opgespoord kan worden. Door de inzet van deze sensoren moeten ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. De sensoren meten bijvoorbeeld wanneer deuren opengaan en houden het verbruik van water, stroom en gas in de gaten. Daardoor wordt het gedragspatroon van de bewoner vastgelegd. En wanneer die daarvan afwijkt, is dat aanleiding om in te grijpen.
De sensoren meten onder meer welke deuren er open en dicht gaan
De sensoren meten onder meer welke deuren er open en dicht gaan © Omroep Zeeland
Het wordt een week om je zonnescherm permanent uit te rollen, drankjes koud te zetten in de koelkast en om zo vaak mogelijk naar het strand te gaan om verkoeling te zoeken in het water. Het wordt een tropische week, voorspellen de weerdeskundigen. Vandaag en morgen is het nog gewoon warm zomerweer, maar vanaf woensdag stijgt de temperatuur naar dertig graden en er boven. Pas na het weekeinde wordt het weer wat koeler.
Droge zomer
Droogte in Baarland © Jo Dingemanse
De Zeeuwse amazones Dinja van Liere en Thamar Zweistra zijn vijfde geworden op de landenwedstrijd van het WK dressuur in Denemarken. Nederland grijpt weliswaar naast het eremetaal, maar is dankzij de prestatie op het teamonderdeel wel zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024.
Dinja van Liere bij het WK dressuur in Zweden
Dinja van Liere bij het WK dressuur in Zweden © ANP
Surfers bij Renesse
Surfers bij Renesse © Tannetje Meulmeester

Het weer

Het is ook vandaag heel zonnig, al is er soms wat hoge bewolking en er ontstaan tijdelijk ook een paar stapelwolken. Er staat een zwakke tot matige noord-noordoostenwind, De temperatuur klimt naar maximumwaarden van 22 tot 25 graden.Dinsdag wordt het ongeveer 25 graden, met een zwakke tot matige noordoostenwind en een vrijwel onbewolkte lucht. Woensdag komt er 1 of 2 graden bij en donderdag wordt het op de meeste plaatsen 30 graden of meer. De wind neemt neemt vanaf woensdag toe.