Aanwezigheid oud-wereldkampioen hoogtepunt bij terugkeer Hogeschool Zeeland Toernooi

Het Hogeschool Zeeland Toernooi is terug. De afgelopen twee jaar kon het toernooi door de coronapandemie niet worden georganiseerd, maar nu zit het atrium van de Vlissingse hogeschool weer vol met schakers. 203 deelnemers zijn afgekomen op het traditioneel sterk bezette toernooi. Een van die deelnemers is oud-wereldkampioen Ruslan Ponomariov. Zaterdagavond werd het toernooi aan zijn bord geopend.
HZ Toernooi geopend door burgemeester van de Tillaar
Het HZ Toernooi werd geopend door burgemeester van de Tillaar © Peter Ploegaert
Burgemeester Bas van de Tillaar deed de eerste zet op bord 1, waar Ponomariov het opnam tegen de Duitser Gert Fischer. De grootmeester uit Oekraïne is de speler met de hoogste rating van het deelnemersveld en had weinig moeite met Fischer. Na 28 zetten was de strijd beslist. Ook de hoogstgerangschikte Nederlander - grootmeester Erik van den Doel - won eenvoudig. Hij was op bord 2 in 31 zetten te sterk voor Pieter Morssink.

Zeeuwen

Op bord 3 zat een Zeeuw aan tafel. Henrik Westerweele uit Vlissingen nam het daar op tegen Vladimir Baklan, net als Ponomariov een grootmeester uit Oekraïne. Westerweele bood goed weerstand, maar gaf na 56 zetten op. Voor de beste Zeeuwse schaker, internationaal meester Koen Leenhouts uit IJzendijke, begon het toernooi in mineur. Tegen de Indiër Sai Kiran Y, wiens rating bijna 600 punten lager is, verloor Leenhouts verrassend nadat hij een toren tegen een paard moest ruilen. René Tiggelman uit Vlissingen en Joey Grochal uit Goes, beiden FIDE-meester, wonnen hun openingspartij wel.
Hans Groffen, medeorganisator van het toernooi, is tevreden met het deelnemersaantal. Volgens hem heeft het toernooi een brede en goede bezetting, ondanks de onzekerheid van de laatste jaren. Ponomariov, Van den Doel en Baklan gelden als grote favorieten voor de eindzege in het toernooi, dat over negen ronden wordt gespeeld en aanstaande zaterdag eindigt.