Verdriet bij langliggers Veerse Meer: handhavers sturen bootjes weg

Al jaren weten ze dat ze niet meer dan 24 uur achter elkaar aan een aanlegsteiger in het Veerse Meer mogen liggen. Maar tot voor kort werden ze gewoon gedoogd. Nu de handhaving is opgeschroefd en er daadwerkelijk boetes worden uitgedeeld is de lol voor een aantal Zeeuwse pleziervaarders er af.
Verdriet door strengere handhaving Veerse Meer
De Omloop is een verborgen pareltje aan het Veerse Meer tussen Arnemuiden en de Piet. Aan een paar steigers kan een beperkt aantal boten aanmeren en eventueel de nacht doorbrengen. Maar in 2017 werd de 24-uursregeling heringevoerd, waardoor het niet toegestaan is om langer dan een dag op dezelfde plek te mogen liggen.

Plek genoeg

Pleziervaarders zoals Ton en Ria Schietekatte uit Zierikzee en Bram van Sluijs uit Vlissingen weten van de regel, maar blijven vaak langer liggen wanneer dat kan, zeggen ze. Vaak is er bij de Omloop plek genoeg, en in die tientallen jaren dat ze hier verblijven zijn ze maar zelden gecontroleerd. Laat staan beboet.
Daar is nu een einde aan gekomen. De handhavers van de gemeente Middelburg, die controleren voor Waterschap Scheldestromen kennen geen genade. En na een waarschuwing volgt een boete. Ria Schietekatte begrijpt dat er regels zijn, maar ze is verdrietig vanwege de manier waarop de boa's de wet handhaven. "Het is gelijk lik op stuk", zegt ze, "Ze hebben zelfs gedreigd om onze boot weg te slepen wanneer we niet zouden verkassen."
Ligplaatsen
Ria Schietekatte aan boord van haar plezierjacht © Omroep Zeeland

'In het Grevelingenmeer mag je drie dagen liggen'

En ook Bram van Sluijs vindt de manier waarop gehandhaafd wordt onprettig. "Ik was hier nog maar een kwartier langer dan de toegestane 24 uur", herinnert hij zich, "En toen moest ik maken dat ik weg kwam van de handhavers. Het regende, en ik vroeg of ze een man van in de tachtig echt het water op gingen jagen met dit weer." Maar dat gebeurde wel.
Bram zou graag zien dat voor het Veerse Meer dezelfde regeling gaat gelden als op het Grevelingenmeer, namelijk ligtijden van 78 uur. "Wanneer iemand dan na een week werken op vrijdagavond aankomt, hoeft die dan niet alweer op zaterdagavond weg."

Toename van klachten

Gemeente Middelburg en het waterschap laten weten dat er een toename is van klachten als het gaat om 'langliggers'. En dat daarom de handhaving is opgeschroefd. En ook een aantal Vlamingen die bij de Omloop aan de steiger liggen laten weten dat er pleziervaarders zijn die soms wel weken blijven liggen, en dat anderen daardoor geen plaats kunnen vinden.