Van Liere en Zweistra helpen Nederland op WK dressuur aan olympisch ticket

De Zeeuwse amazones Dinja van Liere en Thamar Zweistra zijn vijfde geworden op de landenwedstrijd van het WK dressuur in Denemarken. Nederland grijpt weliswaar naast het eremetaal, maar is dankzij de prestatie op het teamonderdeel wel zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Parijs.
Dinja van Liere tijdens het NK Dressuur
Dinja van Liere tijdens het NK Dressuur - archieffoto © ANP
De Kapelse Van Liere zette gisteren met Hermès een zeer knappe score van 78.8% neer, die vandaag lange tijd alleen werd overtroffen door de Britse Charlotte Fry. Het was echter niet Groot-Brittanië dat het goud greep in de landenwedstrijd, maar gastland Denemarken. Cathrine Laudrup-Dufour hielp haar land met een notering 81.9% voor het eerst in de geschiedenis naar een gouden medaille op de landenwedstrijd in de dressuur.

Olympisch ticket

Nederland moest genoegen nemen met een vijfde plaats, achter Zweden, en is daardoor zeker van deelname aan de team Grand Prix op de Spelen van 2024 in Parijs. Gezien het gemis van topruiter Hans-Peter Minderhoud uit Westkapelle (geblesseerd paard) en diens partner Edward Gall (sabbatical) zal het Nederlandse equipe vooral blij zijn dat een olympisch ticket nu is veiliggesteld. Thamar Zweistra uit Schore droeg daaraan gisteren ook haar steentje met een nette score van 72.4%.
Zweistra met Ich Weiss in de arena - archieffoto
Zweistra met Ich Weiss in de arena - archieffoto © ANP
Maandag gaat het WK dressuur verder in Denemarken. Dan staat de individuele Grand Prix op het programma en zal met name Van Liere weer hoge ogen willen gooien. De Kapelse scoorde bij de landenwedstrijd beter dan haar concurrenten uit Duitsland, waardoor ze met vertrouwen morgen de baan in zal gaan. Zweistra is voor het eerst op het WK en zal vooral benieuwd zijn of ze opnieuw goed kan presteren. Woensdag staat de Kür op Muziek op het programma.