Terpstra als klassementsleidster naar slotstuk wereldbeker mountainbike

Anne Terpstra is zevende geworden bij de voorlaatste wedstrijd van de wereldbeker mountainbike in Mont-Sainte Anne in Canada. De uit Zierikzee afkomstige mountainbikester gaat daardoor als klassementsleidster naar de allesbeslissende manche volgende maand in Italië.
mountainbike mtb Anne Terpstra
Anne Terpstra op de mountainbike - archief © ANP
Terpstra kreeg het zwaar te verduren op het parcours in de Canadese bergen. Meteen na de start ging haar concurrent in het klassement Rebecca McConnell in de aanval en moest de Schouwse direct in de achtervolging. De aanvalsdrift van de Australische bleek echter van korte duur, waardoor Terpstra even op adem kon komen.

Zwaar parcours

De leiding in de wedstrijd werd in de tweede ronde gegrepen door de ontketende Jolanda Neff. De ontketende Olympisch kampioene liep uit naar een halve minuut voorsprong. In haar kielzog kreeg Terpstra het na hevige regenbuien en een botsing met een steen steeds zwaarder op het glibberige parcours.
Vorige week liet de 31-jarige Terpstra zich daar echter niet van door de wijs brengen, toen ze de leiding pakte in het klassement en ook in Canada bleef ze overeind. Drieënhalve minuut later dan de Zwitserse winnares Neff kwam ze uiteindelijk als zevende over de streep.

Volle kalender

Doordat McConnell, tweede in de stand, als negentiende binnenkwam, vergroot de Zierikzeese zelfs haar voorsprong van acht naar 64 punten. Over een kleine maand valt in het Italiaanse Val di Sole de beslissing in de wereldbeker van het mountainbiken. Tussendoor komt Terpstra nog in actie op het EK en WK mountainbiken.